Categoria: Estudis i projectes

Control motor i regularitat del cicle menstrual en lesions de turmell i genoll en jugadores de bàsquet

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), junt amb la Universitat de les Illes Balears, ha participat en un estudi de cohort sobre el control motor i regularitat del cicle menstrual en lesions de turmell i genoll en jugadores de bàsquet.

Juan Carlos Fernández-Domínguez i Natalia Romero-Franco, investigadors de l'IdISBa, han publicat l'article amb el títol "Motor Control and Regularity of Menstrual Cycle in Ankle and Knee Injuries of Female Basketball Players: A Cohort Study" a la revista International Journal of Environmental Research and Public Health.

Un control motor inadequat facilita les lesions de turmell i genoll en el bàsquet femení. Encara que l'anàlisi biomecànica podria ajudar a detectar-lo, aspectes com la menstruació irregular fan que aquestes associacions siguin controvertides. L'objectiu va ser avaluar les associacions entre la biomecànica 2D durant l'aterratge i la propiocepció amb les lesions de turmell i genoll de jugadores de bàsquet, tenint en compte la regularitat de la seva menstruació. Setanta-una jugadores van participar en aquest estudi. En la pretemporada, les participants van realitzar un salt de caiguda per a obtenir la biomecànica durant l'aterratge i una prova de propiocepció amb càrrega de pes. Durant la temporada competitiva, es van registrar totes les lesions de turmell i genoll sense contacte. Les dades van mostrar que el 16% de les jugadores van sofrir una lesió de turmell o genoll, sent més freqüent en les jugadores amb menstruació irregular en comparació amb les regulars (22% enfront de 13%, χ2 = 6,009, p = 0,050, d = 0,6). Les jugadores que van sofrir una lesió en el costat esquerre van mostrar un major valc dinàmic del costat esquerre durant l'aterratge que els jugadors no lesionats (χ2 = 25,88, p = 0,006, d = 1,5). La resta de variables no van mostrar diferències significatives (p > 0,05). El monitoratge del valg dinàmic 2D des d'un drop-jump podria ajudar a detectar un control motor inadequat que podria facilitar lesions de turmell o genoll de jugadores de bàsquet, principalment en aquelles amb menstruació irregular. La propiocepció no sembla estar relacionada amb les lesions.

Referència de l'article
Vico-Moreno E, Sastre-Munar A, Fernández-Domínguez JC, Romero-Franco N. Motor Control and Regularity of Menstrual Cycle in Ankle and Knee Injuries of Female Basketball Players: A Cohort Study. Int J Environ Res Public Health. 2022 Nov 2;19(21):14357. doi: 10.3390/ijerph192114357. PubMed PMID: 36361236.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: IMG 1979 / Mujeres, Jugar Al Básquetbol / CC BY-NC-ND 2.0]