Categories: Noves tecnologies, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El Ministeri de Sanitat impulsa l'avenç de la xarxa e-Health, que permet a la ciutadania espanyola accedir a les seves dades clíniques i receptes des de la UE

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Més del 78% de la població espanyola viu a una comunitat totalment connectada a aquests serveis i la totalitat de les autonomies s'han compromès a incorporar-los.

El Ministeri de Sanitat impulsa el procés d'interoperabilitat de dades clíniques que permetrà que tota la població espanyola tengui accés a la seva Història Clínica Resumida (Patient Summary) i la Recepta Electrònica (e-Precription/e-Dispensation) des d'altres països de la Unió Europea.

El Ministeri ha signat ja els acords per la incorporació de totes les comunitats i ciutats autònomes del país a la xarxa d'assistència sanitària transfronterera a la Unió Europea (E-Health Network). D'aquesta manera i recíprocament, la ciutadania d'aquests estats membres també disposarà d'aquest servei a Espanya.

La interoperabilitat de la història clínica resumida i de la prescripció i dispensació de la recepta electrònica s'implanten de forma progressiva en els territoris fins que són una realitat per a tota la ciutadania europea. A Espanya, actualment 13 comunitats i les dues ciutats autònomes ja tenen actiu algun servei vinculat a aquesta xarxa.

Comunitats amb accés a la Història Clínica Resumida

Concretament, tota la població integrada en el Sistema Nacional de Salut (SNS) d'Andalusia, Aragó, Castella la Manxa, Catalunya, Comunitat de Madrid, Comunitat Valenciana, Galícia, Navarra i País Basc ja pot compartir el resum de la història clínica amb els professionals sanitaris de França, Portugal, Països Baixos, Luxemburg, Croàcia i Malta. A més, estan en fase de proves Múrcia i Canàries, així com Grècia, República Txeca i Estònia.

Comunitats amb Recepta Electrònica en l'àmbit europeu

El servei europeu d'interoperabilitat de la recepta electrònica ja es troba actiu a Andalusia, Aragó, Canàries, Cantàbria, Castella la Manxa, Castella i Lleó, Catalunya, Comunitat de Madrid, Comunitat Valenciana, Extremadura, Galícia, Navarra, País Basc, Ceuta i Melilla. Els pacients procedents d'aquestes comunitats poden obtenir les seves receptes a les farmàcies adherides de Croàcia, Estònia, Finlàndia, Polònia i Portugal que disposin del servei. A més, estan en fase de proves Astúries i Múrcia, així com Itàlia, Grècia, Xipre, Hongria, República Txeca, Irlanda, Suècia, Letònia i Lituània.

Espanya participa activament en aquest projecte de la Comissió Europea des del seu disseny inicial, aportant els seus models d'història clínica resumida i de recepta electrònica interoperables del SNS, que han servit com a esquema de referència per la UE. De la mateixa manera, Espanya és referent en la seva implantació real, essent un dels països amb un desplegament més gran d'aquests serveis.

Coordinació amb les autonomies

Alhora, els pacients procedents dels països que disposin d'aquests serveis, poden ser atesos en el SNS espanyol, disposant de la seva informació clínica preexistent i accedint a receptes de medicaments prescrits en els seus països d'origen, a qualsevol de les oficines de farmàcia de les comunitats autònomes mencionades.

Un cop que hagin signat l'acord amb el Ministeri de Sanitat, els serveis autonòmics de salut són els responsables de dur a terme les corresponents adaptacions en els seus sistemes, seguint els criteris establerts per la Comissió Europea i amb el suport de Sanitat. Després de fer les proves pertinents, el Ministeri valida el procés i autoritza cada comunitat autònoma a integrar-se en el Node de Serveis del SNS que opera, on s'ordenen i gestionen els fluxos de la informació clínica dels pacients entre Espanya i els països de la UE.

Més informació

[Fuente: Ministeri de Sanitat. 14/08/2023]

[Foto: Conselleria de Salut]