Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Institucions sanitàries

L’IBJOVE i la Fundació Banc de Sang i Teixits fomenten la donació de sang entre els joves

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El conveni, subscrit per la Conselleria de Famílies i Afers Socials i la Conselleria de Salut, té com a objectiu transmetre als joves la importància de la donació de sang en la salut pública. Només el 16% de les persones que donaren sang l’any passat a les Illes Balears eren joves d’entre 18 i 30 anys.

Aquesta iniciativa es durà a terme a través del Programa Carnet Jove, que gestiona l’IBJOVE, entitat dependent de la Conselleria de Famílies i Afers Socials. Actualment, gairebé 40.000 joves d’entre 12 i 30 anys residents a les Illes Balears tenen el carnet.

La motivació principal del conveni és promoure valors com l’altruisme, la solidaritat i transmetre als joves la importància de la donació de sang en la salut pública. En aquest sentit, durant el 2024 i el 2025, es duran a terme campanyes de conscienciació adreçades especialment als joves de la UIB i de centres de secundària, enfocades a les xarxes socials, a webs i a altres vies de comunicació, per arribar al màxim nombre de joves. També es difondrà per mitjà de material promocional, com ara botelles de vidre amb el lema «Treu el millor de tu». De la mateixa manera, es promourà el Carnet Jove, amb els avantatges i els descomptes que ofereix. Una de les accions de difusió previstes és un concurs de vídeos curts entre els titulars del carnet.

El 2020 ja es va posar en marxa un programa similar, també de dos anys, anomenat «Treu el millor de tu», que no va tenir els resultats esperats. Entre altres motius, perquè va coincidir amb els anys de la pandèmia.

Davalla gairebé un 30% la xifra de donants joves

La davallada de donants d’entre 18 i 30 anys en els darrers anys és un dels motius que ha duit a impulsar un conveni com aquest: el 2020 eren 4.641 i el 2023 davallaren fins als 3.267, un 29,6% menys. Segons aquesta dada, només un 16% de les persones que donaren sang l’any passat a les Illes Balears eren joves d’entre 18 i 30 anys (3.267 de 20.697).

[Font: Conselleria Famílies i Afers Socials. 20/03/2024]

[Foto: Conselleria Famílies i Afers Socials]