Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Balears compra més de 8.000 dosis de la vacuna que immunitza els menors de 6 mesos contra la bronquiolitis

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Govern autoritza la inversió d'1.934.000 euros per a la compra de NirsemivabLa vacuna contra el VRS va fer disminuir un 70% els ingressos de lactants respecte a la temporada anterior.

El Consell de Govern ha autoritzat la inversió d'1.934.421,22 € per a la compra de més de 8.000 dosis de la vacuna Nirsemivab contra el virus respiratori sincicial (VRS), que causa diferents quadres clínics com bronquiolitis i pneumònia.

La pròrroga d'un any del contracte —fins al 30 de juny de 2025— per al subministrament de l'anticòs monoclonal Nirsevimab permetrà immunitzar tots els nadons menors de sis mesos la temporada que ve de circulació del virus i evitar, així, la important morbimortalitat associada a aquesta infecció a la població infantil.

La vacuna Nirsemivab s'administrarà als lactants amb edat inferior a 6 mesos a partir de la tardor que ve, en la que serà la segona campanya de la sanitat pública balear. La primera ha arribat a una cobertura del 75% de la població diana. El resultat ha estat una disminució dels casos greus d’aquesta malaltia. Pel que fa a la temporada anterior, el subministrament d'aquesta vacuna ha permès un descens d'un 70% dels ingressos hospitalaris i d'un 80% dels ingressos a les unitats de cures intensives pediàtriques.

El VRS és la causa principal de bronquiolitis, que consisteix en la inflamació de bronquis i bronquíols i suposa el 80% de les malalties respiratòries i les hospitalitzacions d’infants menors d'un any. S'ha relacionat també amb malalties respiratòries bacterianes i posterior desenvolupament d’hiperactivitat bronquial i asma.

Es calcula que un 10% dels infants la pateixen. Un 1-2% requereixen hospitalització i un 10% dels ingressats van a l'UCI. La malaltia és més habitual i més greu en infants prematurs o amb patologies greus, però com que es tracta d'una malaltia molt freqüent, la majoria dels afectats són infants sans.

[Font: Conselleria de Salut. 03/05/2024]

[Foto: Conselleria de Salut]