Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El principal repte de l’epidèmia del VIH és la detecció precoç de la infecció

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Amb motiu del Dia de la Prova Ràpida del VIH, que es va celebrar el passat dia 20 d’octubre, la Conselleria de Salut recorda que un dels principals reptes contra l’epidèmia del virus de la immunodeficiència humana és la detecció precoç de la infecció.

Precisament, aquest dia serveix per recordar que la prova del VIH permet saber si es pateix la infecció i, en cas positiu, beneficiar-se com més aviat millor del tractament adequat, gaudir d’una bona qualitat de vida i adoptar les mesures necessàries per evitar la transmissió de la infecció a altres persones.

En aquest sentit, la detecció precoç és una acció prioritària contra el VIH i clau per a la prevenció de la infecció. A les Illes Balears 5 de cada 10 persones són diagnosticades de VIH amb retard, atès que la infecció pot no presentar símptomes durant un llarg període de temps, cosa que fa que es pugui tenir la infecció i estar aparentment sa.

Els tractaments actuals per a la infecció pel VIH són molt eficaços i les persones infectades en seguiment mèdic tenen una qualitat i expectativa de vida similar a les que no el tenen. El diagnòstic tardà empitjora la resposta al tractament.

La Conselleria de Salut recorda que totes les persones som susceptibles davant la infecció pel VIH, per la qual cosa és necessari fer-se la prova si s’han tengut relacions sexuals amb penetració sense preservatiu (anal, vaginal i/o oral); si es comparteix material per injectar-se drogues (xeringues, agulles, culleres, filtres, etc.); si s’ha patit alguna infecció de transmissió sexual, tuberculosi o hepatitis, o si es té parella estable i es vol deixar d’utilitzar el preservatiu.

On es pot fer la prova del VIH?

La prova es pot fer en el centre de salut referència o en un laboratori privat.

Hi ha les proves ràpides per detectar la infecció. Aquestes proves es fan amb una petita punxada en un dit. Permeten saber els resultats en 20 minuts i en cas que sigui positiu cal fer una prova convencional (anàlisi de sang).

Amb l’objectiu de facilitar a la població l’accés a la prova, la Direcció General de Salut Pública i Participació impulsa i dona suport al programa de proves ràpides de detecció del VIH en entorns no clínics.

De manera gratuïta i confidencial, aquesta prova es va realitzar sense presentar cap tipus de documentació en els llocs següents:

  • ALES (Associació de Lluita Antisida de les Illes Balears).
  • CAITS (Centre de Diagnòstic, Tractament i Prevenció d’Infeccions de Transmissió Sexual), ambulatori del Carme.
  • De forma anònima, confidencial i sense haver de presentar cap tipus de documentació, amb un cost de 5 €, també es va realitzar a diverses oficines de farmàcia de Mallorca, Menorca i Eivissa.

Més informació a http://vihsida.caib.es

[Font: Conselleria de Salut. 20/10/2017]

[Foto: NIAD / Leriche's syndrome / CC BY­ND 2.0 ]