Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

La Conselleria de Salut, Família i Benestar Social recomana a la població que davant una simptomatologia de grip acudeixin als centres de salut

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut, Família i Benestar Social recomana a la població balear que davant una simptomatologia de la grip vagin als centres de salut més propers, que atenen des de les 8.00 fins a les 17.30 hores, i fora d’aquest horari als punts d’atenció continuada (PAC), que faciliten assistència a partir de les 17.30 hores i els cap de setmana. Els centres de salut i els PAC donen una assistència més ràpida i eviten els desplaçaments als hospitals, amb la qual cosa es redueixen els temps d’espera i evitan un augment de la pressió assistencial a les urgències.

Els usuaris també poden telefonar al 061 per rebre informació sobre com alleujar els símptomes de la malaltia.

Consells per alleugerir els símptomes de la grip:

La grip no es cura amb medicaments, però es poden prendre mesures per mitigar-ne els símptomes: fer repòs, beure molt de líquid —aigua i sucs—  i prendre antipirètics són les més recomanades. També s’han d’extremar les mesures higièniques per evitar-ne la transmissió, per exemple rentar-se les mans, tapar-se la boca en tossir, procurar no reutilitzar els mocadors, etc. 

En qualsevol cas, els malalts no s’han d’autoadministrar antibiòtics, ja que en tractar-se d’un procés víric no són eficaços. A més, els antibiòtics sempre han de ser prescrits per un metge. 

Col·lectius de risc

Aquestes mesures preventives per als pacients han de tenir-les especialment en compte els col•lectius de risc establerts, que són:

  • Les persones majors de 65 anys.
  • Els adults i els infants amb malalties cròniques relacionades amb el sistema pulmonar, el sistema cardíac, les insuficiències respiratòries i l’asma, la diabetis i les malalties renals.
  • Les persones immunosuprimides (persones amb un dèficit en el sistema immunitari).
  • Els pacients amb obesitat mòrbida.
  • Els malalts afectats per algun tipus de deterioració cognitiva (síndrome de Down, demències, etc.).
  • Les persones amb un implant coclear o en espera de rebre’l (dispositiu  auditiu).
  • Les dones embarassades.

Xarxa sentinella en els centres de salut

La Conselleria de Salut, Família i Benestar Social fa un seguiment cada setmana de l’evolució de la grip a les illes mitjançant la xarxa sentinella, integrada per 34 metges sentinelles (27 metges de família i 7 pediatres). Aquests professionals fan feina a 28 centres de salut de Mallorca —13 a Palma i 15 a la part forana—, 3 de Menorca i 3 d’Eivissa. Aquests sentinelles comuniquen setmanalment a la Direcció General de Salut Pública i Consum els casos de grip detectats i, a més, recullen mostres per analitzar-les i poder caracteritzar els virus gripals circulants. D’aquesta manera es pot fer un seguiment detallat de l’evolució de la grip entre la població i aplicar les mesures preventives i assistencials que siguin necessàries.

Excepte si les circumstàncies epidemiològiques aconsellen altres estratègies —com va ocórrer amb la pandèmia decretada per l’OMS l’any 2009—, la xarxa sentinella roman operativa només durant la temporada gripal: des del mes d’octubre d’un any (setmana 40) fins al maig de l’any següent (setmana 20).

[Font: Conselleria de Salut, Família i Benestar Social. 21/02/2013]