Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Sanitat llança la campanya #CoNprueba enfront de les pseudoteràpies i les pseudociències

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo, i el ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque, van presentar la campanya #CoNprueba, una iniciativa per a la protecció de la salut, que compta amb diferents accions de comunicació i sensibilització destinades a traslladar informació veraç i accessible a la ciutadania perquè pugui prendre decisions informades i responsables enfront de les pseudoteràpies i les pseudociències.

Informe preliminar sobre les publicacions existents relatives a les tècniques amb pretesa finalitat sanitària

S'ha anunciat el resultat preliminar del primer treball relacionat amb l'objectiu del Pla, a partir dels informes elaborats per la Xarxa Espanyola d'Agències d'Avaluació de Tecnologies Sanitàries i Prestacions del Sistema Nacional de Salut (REDETS).

Aquest primer informe té per objecte identificar, d'un total de 139 tècniques, quines d'elles tenen publicacions científiques.

S'han identificat les publicacions que s'han realitzat sota assajos clínics aleatorizats, revisions sistemàtiques i metanàlisi publicades en Pubmed entre 2012 i 2018.

La conclusió del treball és que de 139 tècniques analitzades (aquelles identificades pel Ministeri de Sanitat en 2011) en 73 no s'han identificat ni assajos clínics aleatoritzats, ni revisions sistemàtiques ni metaanàlisi.
Respecte a les 66 restants, el fet que existeixin publicacions relatives a aquestes pràctiques no implica que la tècnica estigui recolzada pel coneixement científic i que s'avali la seva eficàcia i seguretat. Aquestes qüestions seran analitzades de forma individualitzada per la REDETS en informes succesius.

Web #CoNprueba

Com a part de les accions de sensibilització i informació a favor de l'evidència científica s'ha habilitat una pàgina web en l'adreça www.CoNprueba.es, operativa en una primera versió amb continguts relacionats amb les accions del Govern enfront de les pseudociències i les pseudoteràpies.

A més, aquesta web dóna a conèixer noves accions de cultura científica.

També es desenvoluparan accions de divulgació per a tots els públics per a combatre la desinformació i els buls sobre ciència i salut en internet i amb guies de suport per a periodistes sobre pràctiques pseudocientífiques.

Campanya #CoNPrueba

És una campanya de comunicació destinada a sensibilitzar a la ciutadania a favor de l'evidència científica que destaca la importància de comprovar la informació que es difon i de ser crítics amb els missatges que ens arriben, des de teràpies sense evidència científica a suposades teories científiques basades en fets falsos.

Enllaços a vídeos i material gràfic de la campanya.

Tècniques que es poden considerar pseudoteràpies (73).  En aquest enllaç podeu consultar la informació.

Teràpies encara en avaluació (66). En aquest enllaç podeu consultar la informació.

[Font: Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social. 28/02/2019]

[Foto: Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social]