Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

S’alerta de les lesions que pot provocar fer esport sense preparar-se

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Amb motiu del Dia Internacional de la Radiologia, els radiòlegs de l’Hospital Universitari Son Espases van alertar que practicar esport sense la preparació tècnica necessària pot derivar en lesions musculars.

Durant la jornada es va ressaltar el paper essencial que juguen els professionals de la imatge en la detecció, el diagnòstic, el pronòstic i el tractament de les lesions relacionades amb l’esport. Els radiòlegs de l’hospital van subratllar que, en la majoria dels casos, les proves radiològiques són determinants per al diagnòstic. El 2018, el Servei de Radiologia va realitzar 51.000 exploracions del sistema musculoesquelètic, entre ressonàncies magnètiques, TC, ecografies i radiografies convencionals, una xifra que ha augmentat considerablement en els darrers anys i que representa una cinquena part del total de l’activitat del Servei.

Els radiòlegs adverteixen que les lesions esportives són patologies que, de cada cop més, afecten els joves i que, sovint, es produeixen per no dur a terme un entrenament tècnic adequat. Les tres lesions més habituals en els esportistes són les fractures d’estrès, provocades per una sobrecàrrega a l’os de manera continuada i repetitiva; els esquinçaments musculars, que són les lesions del teixit i l’hemorràgia provocada per la ruptura dels vasos sanguinis que recorren el múscul o el tendó afectat, i l’epicondilitis, coneguda també com colze de tennista, que és una lesió caracteritzada pel dolor a la cara externa del colze, a la regió de l’epicòndil

A la jornada, a més d’intervenir diversos professionals de la Radiologia, hi van participar l’extennista professional i estudiant de Medicina, Carolina Prats, que va parlar sobre els valors intangibles de l’esport com son el treball en equip i l’esperit de col·laboració, que es poden extrapolar a la Radiologia ja que hi participen personal administratiu, zeladors, infermers, tècnics de Radiologia i metges radiòlegs. En aquest sentit es va pronunciar el doctor Llorenç Muntaner, que ha dit que “la Radiologia no és un esport individual sinó col·lectiu”.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 15/11/2019]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]