Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia, COVID-19

Les noves unitats volants d'atenció al Covid-19 atendran a domicili

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Ahir van començar a operar a Mallorca i a Menorca les noves unitats volants d’atenció al COVID-19 (UVAC). Es tracta d’uns equips creats ad hoc per atendre els casos confirmats i els que estiguin en investigació per possible infecció pel coronavirus SARS-CoV-2.

Actuaran al domicili de les persones afectades sempre que les circumstàncies del cas —condicions del pacient i del domicili— ho permetin. També estaran operatives les UVAC de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera.

L’objectiu és professionalitzar l’atenció als pacients infectats pel coronavirus oferint una atenció domiciliària segura i de qualitat, tractar els casos infectats que presentin símptomes lleus —amb situació clínica estable—, i garantir uns nivells adequats de prevenció de la infecció per protegir les persones que convisquin amb el pacient.

Cada UVAC està dotada d’un metge, un infermer i un conductor que han rebut formació i entrenament especials. Pertanyen a Atenció Primària però només poden ser activats pel SAMU 061. A Mallorca, avui s'ha activat la primera UVAC. La resta s’aniran activant progressivament fins a quatre (dues amb base a Palma, una a Manacor i una altra a Inca), que es desplaçaran en horari de 8 a 15 hores, tot i que la cobertura horària es pot ampliar depenent de les necessitats assistencials. A Menorca, també ha començat a operar una UVAC, amb la previsió que es pugui activar una segona més endavant.

L’atenció específica que prestaran se centrarà en els aspectes següents:

  • Casos en investigació per COVID-19 amb símptomes lleus (febre, tos, congestió, malestar, etc.).
  • Casos probables o confirmats de COVID-19 amb símptomes lleus.
  • Casos probables o confirmats de COVID-19 que han requerit hospitalització i han rebut l’alta, però encara necessiten atenció sanitària i mesures d’aïllament.

Cal destacar que les UVAC no atendran les persones que tenguin factors de vulnerabilitat previs (per exemple, alguna malaltia crònica, alteració del sistema immunitari, edat avançada, embaràs, etc.) o que presentin símptomes considerats clínicament greus (respiratoris, digestius o neurològics).

Algunes de les funcions de les UVAC

Aquestes funcions són prendre mostres dels casos en investigació, avaluar les característiques clíniques dels pacients i de les persones que hi conviuen, assegurar que el domicili compleix els requisits mínims per a l’atenció domiciliària i gestionar el trasllat dels casos greus a un hospital.

Seguiment

El seguiment dels casos es farà combinant les visites i el contacte telefònic per tal de recollir informació sobre l’estat de salut del pacient i donar resposta a qualsevol dubte. També s’explicaran tant al pacient com a les persones que hi conviuen totes les mesures de protecció que han de prendre durant el període de vigilància activa, com ara no rebre visites, no compartir objectes d’ús personal, rentar-se les mans sovint, etc.

Equipament

Les UVAC estan equipades amb un maletí que conté tots els materials necessaris per a aquesta atenció específica: equip de protecció individual, estris per recollir mostres, mascares quirúrgiques, guants, solució hidroalcohòlica i un termòmetre, entre d’altres.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 05/03/2020]

[Foto: Conselleria de Salut]

Què en diu la premsa
*06/03/2020 periodicodeibiza.es - Los equipos sanitarios a domicilio empezarán este lunes a atender en Ibiza.
*06/03/2020 mallorcadiario.com - Salut habilita cinco unidades para tratar el coronavirus a domicilio.
*05/03/2020 canal4diario.com - Arranca la atención a domicilio en Mallorca y Menorca para casos confirmados de coronavirus y en investigación.
*05/03/2020 elmundo.es - Coronavirus: la atención a domicilio empieza a funcionar en Mallorca y Menorca para casos confirmados y en investigación.
*05/03/2020 diariodemallorca.es - La atención a domicilio por el coronavirus empieza a funcionar en Mallorca y Menorca.
*05/03/2020 dbalears.cat - L'atenció a domicili comença a funcionar a Mallorca i a Menorca per a casos confirmats i en investigació de coronavirus.
*05/03/2020 mallorcaconfidencial.com - Coronavirus: La atención a domicilio empieza a funcionar en Mallorca.
*05/03/2020 ultimahora.es - Afectados por coronavirus serán atendidos en sus domicilios desde este jueves.
*05/03/2020 menorcaaldia.com - Empiezan a operar en Menorca las unidades para atender casos de coronavirus.