Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia, COVID-19

El Servei de Salut coordina un pla per reorganitzar l'atenció hospitalària als pacients diagnosticats de COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Salut (IB-Salu) posa en marxa a partir d'avui un pla per reorganitzar l’atenció hospitalària als malalts de COVID-19. Aquest pla, coordinat amb tots els hospitals de les Illes, estableix circuits i àrees d’atenció diferenciades per a aquests pacients i, si és necessari, preveu adaptar l’activitat quirúrgica i les consultes externes. L’objectiu és estar preparats en cas de passar a una fase més avançada de la pandèmia.

Cada hospital disposa d’un pla diferenciat i adaptat a la seva realitat (nombre d’afectats, targetes sanitàries adscrites, capacitat...). L'IB-Salut ha establert tres possibles estadis en funció del nombre de pacients diagnosticats a cada sector sanitari (cada sector pertany a un hospital).

És important remarcar dues qüestions:

la primera, que del total de persones diagnosticades de COVID-19 en qualsevol sector sanitari, tan sols el 20% necessita atenció hospitalària.

La segona, que les xifres que s’estableixen en cada un dels estadis responen al nombre de possibles pacients per cada sector (i no al nombre global de pacients diagnosticats a les Illes Balears). Aquests són els tres estadis:

Estadi 1: Menys de 20 pacients diagnosticats de COVID-19 per sector.

Estadi 2: Entre 21 i 200 pacients diagnosticats de COVID-19 per sector.

Estadi 3: Més de 200 pacients diagnosticats de COVID-19 per sector.

Cada hospital determinarà la seva capacitat a l’hora d’ingressar pacients en hospitalització o a la Unitat de Cures Intensives (UCI). A més, s’establiran àrees diferenciades per a pacients de COVID-19 –perquè no hagin de compartir espais amb la resta- i circuits interns en relació amb les admissions, urgències, UCI, hospitalització o equips de professionals que els atenguin. S’ha pres aquesta iniciativa sense precedents per garantir una atenció sanitària de qualitat a tots els usuaris i perquè els professionals sanitaris puguin fer feina en condicions de seguretat màxima.

D’altra banda, i en cas que sigui necessari, els hospitals adaptaran la seva activitat quirúrgica i de consultes externes a la seva realitat assistencial, que dependrà dels ingressos que tenguin per COVID-19. En aquest sentit, es podrà establir un sistema de visites telefòniques o telemàtiques per evitar que els pacients es traslladin als hospitals i evitar així exposicions innecessàries de persones susceptibles de contagiar-se.

A les Illes Balears, el sectors sanitaris que pertanyen a cada hospital són els següents:

- Hospital Universitari Son Espases: sector Ponent

- Hospital Universitari Son Llàtzer: sector Migjorn

- Hospital Comarcal d’Inca: sector Tramuntana

- Hospital de Manacor: sector Llevant

- Hospital Can Misses: àrea de salut d’Eivissa i Formentera

- Hospital de Formentera: àrea de salut d’Eivissa i Formentera

- Hospital General Mateu Orfila: àrea de salut de Menorca

Aquesta mesura se suma a les que s’han adoptat a atenció primària de les Illes Balears, que a partir de dilluns establirà consultes específiques per a l’atenció de les malalties respiratòries a tots els centres de salut i un sistema de triatge telefònic a càrrec de professionals sanitaris. Atenció Primària també té operatives les unitats volants d’atenció al COVID-19 (UVAC), que fan el seguiment domiciliari i telefònic de la majoria de casos diagnosticats per coronavirus.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 13/03/2020]

[Foto: Centers for Disease Control and Prevention / Coronavirus Infections / CC BY-NC-SA 4.0