Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Salut crea la Central de Coordinació COVID-19 centralitzant la gestió a Atenció Primària de Mallorca

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Central de Coordinació COVID-19 (CC-COVID-19) s’ha creat amb l’objectiu de centralitzar la gestió dels pacients amb coronavirus i l’assistència extrahospitalària de les persones amb la malaltia confirmada. La gestiona la Gerència d’Atenció Primària de Mallorca i està integrada per tres dispositius: la Central, les unitats volants d’atenció al coronavirus (UVAC) i les COVID-exprés (punts per fer proves diagnòstiques). En aquests moments la Central té 506 casos en seguiment i ha donat 7 altes des que va començar a centralitzar els casos.

Aquest espai està ubicat a la Unitat Bàsica de Salut Es Molinar i hi fan feina 33 professionals, de 8 a 20 hores del dilluns al diumenge. Per dotar-la dels mitjans materials necessaris per acomplir les seves funcions, s’ha buidat la meitat de la planta de la unitat bàsica i s’ha condicionat amb 32 línies telefòniques, i es preveu sumar-ne 10.

Les funcions principals de la CC-COVID-19 són les següents:

  • Centralització de les peticions de pacients als quals cal fer la prova de detecció.
  • Realització de les proves diagnòstiques, que es poden fer mitjançant una UVAC o una COVID-exprés.
  • Recepció i comunicació dels resultats a les persones afectades.
  • Seguiment dels pacients positius per COVID-19: se’n fa el seguiment per telèfon o, en cas necessari, amb una visita presencial. Si el pacient millora, es programa una nova prova per confirmar la curació. Si empitjora, la UVAC valora el possible ingrés hospitalari.
  • Control preventiu i d’actuació a residències i institucions amb persones dependents.

És important recordar que, segons estableix el Ministeri de Sanitat, les proves PCR estan dirigides als professionals sanitaris i sociosanitaris, al personal de serveis especials (Policia Nacional, Guàrdia Civil, policies locals, forces armades, etc.) i als col·lectius més vulnerables atesa la seva situació de fragilitat davant el coronavirus.

[Font: Conselleria de Salut. 28/03/2020]

[Foto: Conselleria de Salut]