Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

La Direcció General de Salut Pública i Consum ha iniciat la prohibició de comercialitzar amb òxid nitrós a l’àmbit lúdic balear

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Direcció General de Salut Pública i Consum ha iniciat el procediment  administratiu per prohibir el subministrament i la comercialització d’òxid nitrós (més conegut com “gas de la rialla”) en dispositius per facilitar-ne la inhalació als consumidors en l’àmbit de l’oci nocturn de les Illes Balears.

Fruit de les darreres actuacions duites a terme conjuntament entre els inspectors de la Direcció General de Salut Pública i Consum amb la Policia Local de Calvià amb relació a la modalitat de venda directa als consumidors, Salut Pública ha detectat en diversos locals d’oci la comercialització i la dispensació als clients d’òxid nitrós (N2O) en dispositius que permeten inhalar-lo, com ara globus inflats amb aquesta substància.

Els inspectors de Salut Pública i Consum, juntament amb la Policia Local de Calvià, ha decomissat durant la darrera setmana a diversos locals d’oci nocturn d’aquest municipi un total de 75 ampolles de tipus sifó, 9.763 globus de làtex, 3.351 càpsules d’òxid nitrós plenes i 1.780 càpsules buides. Així mateix es va requerir als establiments perquè cessin en aquesta activitat.

La Direcció General de Salut Pública i Consum, davant el risc que per a la salut dels ciutadans suposa la comercialització d’òxid nitrós a l’àmbit  lúdic- recreatiu -en virtut del seu dret com a òrgan competent- i per tal de vetllar per la salut i seguretat dels consumidors,  ha  procedit  a iniciar un procediment administratiu  per  prohibir la seva comercialització.

Conseqüències de consumir òxid nitrós

La utilització del gas inhalat amb aquestes finalitats recreatives pot produir lesions i alteracions del sistema nerviós (com el deliri), així com de les cèl·lules sanguínies i pulmonars, que poden arribar a ser severes; també augmenta el risc d'accidents.

Aquests efectes poden veure's incrementats si les persones que inhalen aquest gas en aquests establiments combinen la seva inhalació amb begudes alcohòliques (amb el consegüent efecte multiplicador del risc per a la salut) o si són joves o adolescents.