Categoria: Epidemiologia

La Conselleria de Salut avalua els riscos del virus del Zika a les Illes Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut ha reunit un comitè d'experts per tal d'avaluar el risc del virus del Zika a les Illes Balears. A la reunió, hi han assistit la consellera de Salut, Patricia Gómez; la directora general de Salut Pública i Participació, Maria Ramos; el cap del Servei d'Epidemiologia, Antoni Nicolau; el director general del Servei de Salut, Juli Fuster; el director assistencial del Servei de Salut, Nacho García; el cap de la Unitat de Virologia de l'Hospital Universitari Son Espases, Jordi Reina; el coordinador de la Unitat d'Epidemiologia de l'Hospital Son Llàtzer, Antonio Pareja; el tècnic de Medi Ambient Ramón García i el metge del Servei d'Epidemiologia, Jaume Giménez.

A la reunió, Antoni Nicolau ha informat de la reunió que han mantingut totes les comunitats autònomes al Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, per tal d'establir les mesures que cal adoptar. El Ministeri i les comunitats autònomes treballen en un pla global d'actuació per fer front al virus del Zika i controlar el vector. Així mateix, s'han elaborat grups de feina conjuntament amb salut ambiental per aprovar un protocol d'actuació conjunt.

En l'àmbit autonòmic, la directora general de Salut Pública i Participació, Maria Ramos, ha proposat la creació d'un comitè interdisciplinari de seguiment i control del virus, amb presència de Salut Pública, Epidemiologia, Servei de Salut, Salut Ambiental; Conselleria de Medi Ambient i Agricultura, consells insulars i ajuntaments.

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha assegurat que el risc d'introducció i transmissió autòctona del virus del Zika a les Illes Balears és molt baix i, per tant, la situació no és preocupant. El principal risc d'introducció a Espanya estaria associat amb l'arribada de viatgers infectats procedents d'àrees endèmiques en les comunitats autònomes on hi ha presència del moscard. En aquests moments no hi ha densitat de moscards suficients per a un contagi.

El virus del Zika produeix, en general, una malaltia lleu en l'ésser humà, si bé recentment s'han descrit quadres neurològics i anomalies congènites associades a infeccions per aquest virus. Les embarassades constitueixen el grup de major risc al qual han d'anar adreçades les recomanacions i accions de promoció i prevenció sobre la base de l'evidència disponible que relaciona la infecció pel virus del Zika amb l'aparició d'anomalies congènites.

La malaltia pel virus del Zika presenta una simptomatologia en general lleu que pot passar desapercebuda o diagnosticar-se erròniament com a dengue, chikungunya o altres patologies víriques.

Els símptomes principals són:

  • Augment de la temperatura corporal per sobre de 37,2 ºC.
  • Exantema maculo papular que s'estén freqüentment des de la cara a la resta del cos.
  • Artritis o artràlgia passatgera amb inflamació d'articulacions (principalment en les articulacions petites de mans i peus).
  • Hiperèmia conjuntival.
  • Símptomes inespecífics com a miàlgia, cansament i mal de cap.

El període d'incubació oscil·la entre 3 i 12 dies i la durada de la simptomatologia, entre 2 i 7 dies.

[Font: Conselleria de Salut. Direcció General de Salut Pública i Participació. 05/02/2016]

[Foto: Conselleria de Salut]

Notícies relacionades a Infosalut
*24/02/2016 - Protocol sobre el Zika entre organismes sanitaris i la Societat Espanyola de Ginecologia.
*23/02/2016 - Missatge de tranquil·litat davant l'amenaça del virus de Zika a Balears.
*
16/02/2016 - El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes acorden un protocol per al virus del Zika.