Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Consulta multidisciplinar sobre les infeccions de transmissió sexual a Eivissa

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera va presentar el dia 1 de juliol, la nova Consulta d'Atenció a les Infeccions de Transmissió Sexual (CAITS). Aquesta consulta es posa en marxa el dia 5 de juliol. Tindrà freqüència setmanal, tots els divendres de 8:00 hores a 13.30 hores, i serà gratuïta, sense necessitat de cita prèvia o de disposar de targeta sanitària, amb l'objectiu d'arribar al màxim nombre d'usuaris.

Aquesta nova consulta, que va ser presentada en roda de premsa a l'Hospital Can Misses per la directora d'Atenció Hospitalària, Elena Bustamante Munguira, i la directora d'Infermeria, Noelia Azqueta Ortega —acompanyada de l'equip multidisciplinari que forma part de la consulta, la Dra. Marta Serra Torres, del Servei de Dermatologia, la Dra. Olga López Berastegui, de Medicina Interna i la Dra. Susana Ramón Torres, del Servei de Microbiologia, a més de la infermera especialitzada i supervisora de Consultes Externes, Sonia Navarro Camacho— ha requerit mesos de preparació i nous recursos, com la incorporació d'un microbiòleg i la formació específica en el CAITS de Palma (ambulatori del Carme) de la infermera Sonia Navarro.

Abans de la presentació l'equip encarregat va mantenir una reunió amb els responsables de sanitat i benestar social dels ajuntaments i consells insulars d'Eivissa i Formentera, a més de les associacions i ONG Metges del Món, La llave del armario i ALAS, per donar a conèixer la nova consulta i recollir suggeriments que permetin millorar aquest nou dispositiu.

Les infeccions de transmissió sexual (ITS) són un considerable problema de salut pública, amb elevada morbiditat i la possibilitat d'aparició de seqüeles. La seva incidència augmenta contínuament a tot el món: l'OMS calcula que cada any al voltant de 340 milions de persones contrauen alguna ITS. Els professionals recomanen realitzar un cribratge en pacients asimptomàtics però amb risc, ja que encara que no presentin símptomes poden desenvolupar complicacions sense el tractament adequat.

La infecció per Neisseria gonorrhoeae, o gonorrea, és la segona ITS a incidència (per darrere la infecció per clamídia, Chlamydia trachomatis. El 2018 es van notificar més de 89.000 nous casos de gonorrea a Europa, fet que suposa 240 casos al dia. A les Balears, es van notificar 486 casos (485 el 2017) i, tot i la sospita d’infradiagnòstic i infranotificació de casos nous, és una de les comunitats autònomes amb major incidència (el 2017, 35,4% del total segons dades de l'Institut Nacional de Vigilància Epidemiològica). quant a la sífilis, a les Balears el 2018 es van comptabilitzar 269 casos (207 el 2017).

S’incrementen les infeccions de gonorrea i sífilis, i disminueixen les d’hepatitis i VIH a Eivissa i Formentera

En les dades relatives a l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, el 2018 es van notificar 84 nous casos de gonorrea, dels quals el 80,4% van ser homes amb una edat mitjana de 32 anys, enfront dels 36 de 2017, cosa que ha suposat un creixement del 133 % (o, dit d’una altra manera: s'ha multiplicat gairebé per 2,5). Els casos de sífilis notificats a l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera van ser 48 el 2018, enfront dels 30 de l'any anterior (un increment del 63%).

D'altra banda han baixat un 72% els casos notificats d'hepatitis, 50 el 2017 (30 hepatitis A i 20 hepatitis C) enfront dels 14 de 2018 (5 hepatitis A, 2 hepatitis B i 7 hepatitis C). Finalment, pel que fa al VIH, hi ha 300 nous diagnòstics d'infecció per VIH acumulats en el període 2003-2018 a Eivissa i Formentera, 6 el 2018, enfront dels 19 de 2017 o els 25 de 2016, dels quals aproximadament el 81% dels casos són homes i el 19% dones.

Segons les dades de l'Institut Nacional de Vigilància Epidemiològica, els registres d'incidència d'ITS recollits l'any 2017, van situar a les Balears el 5,6% dels casos d'hepatitis A, el 7% dels d'hepatitis B, el 35,47% de gonococ i el 22% de sífilis, del total de casos notificats a nivell estatal. En aquest enllaç podeu consultar les dades.

En el cas del VIH, el nombre de nous diagnòstics acumulats (des del 2003-2018) és de 2.484, dels quals 2.083 són de Mallorca, 101 de Menorca, i 300 d'Eivissa i Formentera. Per tant la taxa a les Balears és d'uns 12 casos per 100.000 habitants, dada superior a les de la resta de les comunitats, que des del 2012 són inferiors a 13 per cada 100.000 habitants i que mostren un perfil descendent.

Des del Servei de Microbiologia de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera alerten de l'avanç d'una de les ITS emergents, el limfogranuloma veneri (LGV), una malaltia sistèmica causada per Chlamydia trachomatis serovars L1, L2 i L3. A Europa es van reportar 1.989 casos el 2017; Espanya, França, Holanda i Regne Unit van ser els quatre estats europeus amb major incidència. La majoria de casos es van diagnosticar en homes que tenen sexe amb homes (HSH), supòsit que representava el 64%.

Els experts apunten a la relaxació en les mesures de protecció —conseqüència, entre altres raons, de la cronificació del VIH— com un dels principals motius de l’increment d'aquestes ITS.

La consulta CAITS oferirà diagnòstic ràpid, prevenció i tractament precoç de les ITS amb l'objectiu d'evitar la transmissió, combatre la infecció, evitar les reinfeccions i prevenir les complicacions.

[Font: Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera. 01/07/2019]

[Fotos: Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera]

Què en diu la premsa
*02/07/2019 periodicodeibiza.es - Can Misses pone en marcha su servicio de atención a las ITS.
*01/07/2019 diariodeibiza.es - El hospital de Ibiza estrena consulta para las enfermedades de transmisión sexual.