Categoria: Estudis i projectes

Nous com a esmorzar, àcids grassos poliinsaturats de cadena llarga i el desenvolupament del cervell en els adolescents

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup d'Epidemiologia Nutricional i Fisiopatologia Cardiovascular (NUTRECOR) de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha participat en un protocol d'assaig d'intervenció en la dieta amb nous com a esmorzar, àcids grassos poliinsaturats de cadena llarga i el desenvolupament del cervell en els adolescents. També hi han participat diferents centres.

Dora Romaguera, investigadora del Grup NUTRECOR, ha participat en un article amb el títol "Walnuts, Long-Chain Polyunsaturated Fatty Acids, and Adolescent Brain Development: Protocol for the Walnuts Smart Snack Dietary Intervention Trial" a la revista Frontiers in Pediatrics.

L'adolescència, quan els compartiments més complexos es perfeccionen fins a arribar la sofisticació adulta, representa una important finestra d'oportunitat i vulnerabilitat per al desenvolupament neuropsicològic. Per sostenir i protegir aquest complex i actiu creixement cerebral, és necessari adquirir de la dieta diferents components nutricionals considerats essencials. Per exemple, els àcids grassos omega-3 s'obtenen principalment del marisc, les llavors i les nous. Conegudes pel seu ric perfil lipídic, les nous contenen quantitats considerables d'un àcid gras essencial, l'àcid alfa-linolènic (AAL), l'àcid gras omega-3 vegetal que és el precursor de dos àcids grassos poliinsaturades omegues-3 de cadena més llarga (PUFA omega-3): els àcids docosahexaenoic (DHA) i eicosapentaenoic (EPA). Encara que cada vegada hi ha més proves de millores neuropsicològiques en el cervell dels joves en desenvolupament associades a la ingesta de PUFA omega-3, pocs estudis han examinat si el consum de nous durant l'adolescència té efectes beneficiosos similars. És necessari seguir explorant les formes en què les nous influeixen en la funció cerebral dels joves, especialment a llarg termini. Per això, es va dissenyar l'estudi WALNUTs (WSS), un assaig controlat aleatori basat en la població i realitzat en adolescents de Barcelona. La hipòtesi és que la ingesta de nous augmentarà la disponibilitat tissular dels PUFAs omega-3 (particularment l'AAL) a un nivell que millora el desenvolupament neuropsicològic durant l'adolescència.

Els resultats de l'estudi WALNUTS permeten comprendre millor el paper de la ingesta de PUFAs omega-3 d'origen vegetal procedents del consum regular de nous en el desenvolupament neuropsicològic durant l'adolescència. Els resultats poden traduir-se en recomanacions nutricionals de salut pública dirigides als adolescents.

Referència de l'article
Julvez J, Gignac F, Fernández-Barrés S, Romaguera D, Sala-Vila A, Ranzani OT, et al. Walnuts, Long-Chain Polyunsaturated Fatty Acids, and Adolescent Brain Development: Protocol for the Walnuts Smart Snack Dietary Intervention Trial. Front Pediatr. 2021;9:593847. doi: 10.3389/fped.2021.593847. PubMed PMID: 34169045.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Dones per Palma / CC BY-NC-SA 4.0]