Categoria: Estudis i projectes

Insomni i qualitat de la son en treballadors sanitaris que lluiten contra la COVID-19.

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), la Unitat de Recerca d'Atenció Primària de Mallorca, junt amb la Universitat de les Illes Balears i el IUNICS, hi han publicat una revisió sistemàtica de la literatura i un metanàlisi sobre l'insomni i qualitat de la son en treballadors sanitaris que lluiten contra la COVID-19.

Maria J Serrano-Ripoll, Rocío Zamanillo-Campos, Adoración Castro, María A Fiol-de Roque i Ignacio Ricci-Cabello, investigadors de l'IdISBa, han publicart l'article amb el títol "Insomnia and sleep quality in healthcare workers fighting against COVID-19: a systematic review of the literature and meta-analysis" a la revista Actas Españolas de Psiquiatría.

La pandèmia de COVID-19 té el potencial d'afectar significativament la salut mental dels professionals sanitaris que es troben en la primera línia d'aquesta crisi.

L'insomni està relacionat amb l'exposició a situacions estressants, com l'actual, així com amb altres trastorns mentals, patologies físiques i problemes laborals. Els objectius d'aquesta revisió sistemàtica van ser:

  1. examinar l'impacte de l'actual pandèmia sanitària produïda per COVID-19 en l'insomni i la qualitat del somni dels professionals sanitaris,
  2. i identificar els factors de risc associats a l'insomni.

Després d'una cerca bibliogràfica en MEDLINE, EMBASE i PsycInfo es van identificar 18 estudis rellevants.

La prevalença d'insomni autoinformat estimada mitjançant metanàlisi d'efectes aleatoris va ser del 38% (IC95 %: 37 a 39%), sent lleugerament superior en dones (29%, IC95 %: 27 a 30%) que en homes (24%, IC95 %: 21 a 27%).

El principal factor de risc associat a l'insomni va ser treballar en un entorn d'alt risc, seguit del gènere femení i un menor nivell educatiu. Les xifres d'insomni i la qualitat del somni observades indiquen la necessitat de desenvolupar intervencions destinades a mitigar i cuidar la salut mental dels sanitaris al capdavant d'aquesta pandèmia.

Referència de l'article
Serrano-Ripoll MJ, Zamanillo-Campos R, Castro A, Fiol-de Roque MA, Ricci-Cabello I. Insomnia and sleep quality in healthcare workers fighting against COVID-19: a systematic review of the literature and meta-analysis. Actas Esp Psiquiatr. 2021;49(4):155-79. PubMed PMID:34195971.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric  | logo docusalut 16Text Complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]