Categoria: Estudis i projectes

La proteïna de la membrana plasmàtica i lisosomal lligada a l'autogàgia PLAC8 és un factor clau per a l'entrada del SARS-CoV-2 en les cèl·lules humanes

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Translational Pancretatic Cancer Oncogenesis Group de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han publicat un estudi sobre com la proteïna de la membrana plasmàtica i lisosomal lligada a l'autogàmia PLAC8 és un factor clau per a l'entrada del SARS-CoV-2 en les cèl·lules humanes. També hi han participat diferents centres espanyols.

Carles Barceló, investigador principal del Translational Pancretatic Cancer Oncogenesis Group de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Autophagy-linked plasma and lysosomal membrane protein PLAC8 is a key host factor for SARS-CoV-2 entry into human cells" a la revista EMBO Journal en el marc d'una col·laboració amb el grup del Prof Carlos López-Otín (Universitat d'Oviedo).

Una millor comprensió de les interaccions entre el SARS-CoV-2 i les cèl·lules de l'hoste hauria d'ajudar a identificar als factors de l'hoste que poden ser objectiu per combatre la infecció i la patologia de COVID-19. Amb aquesta finalitat, s'ha dut a terme un cribratge de pèrdua de funció basada en CRISPR/Cas9 en tot el genoma de les cèl·lules humanes de càncer de pulmó infectades amb lentivirus de SARS-CoV-2. Els resultats recapitulen moltes de les troballes dels estudis anteriors que es varen utilitzar virus de SARS-CoV-2 complets, però també mostren dos nous factors crítics de l'hoste: el transportador d'efluxe lisosomal SPNS1 i la proteïna de la membrana plasmàtica i sobreexpressió, potència la infecció viral en vuit línies cel·lulars diferents de càncer de pulmó humà. Usant anàlisis de dades d'ARN-Seq d'una sola cèl·lula, es demostra que PLAC8 s'expressa en gran manera en les cèl·lules ciliades i secretores del tracte respiratori, així com en els enterocits de l'intestí, tipus de cèl·lules que són molt susceptibles a la infecció per SARS-CoV-2. Els estudis de proteòmica i biologia cel·lular suggereixen que PLAC8 i SPNS1 regulen el compartiment autofagolisosoma i afecten el destí intracel·lular dels virions endocitats.

Referència de l'article
Ugalde AP, Bretones G, Rodríguez D, Quesada V, Llorente F, Fernández‐Delgado R, et al. Autophagy-linked plasma and lysosomal membrane protein PLAC8 is a key host factor for SARS-CoV-2 entry into human cells. EMBO J. 2022 Sep 19. doi: 10.15252/embj.2022110727. PubMed PMID: 36124427.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Centers for Disease Control and Prevention / Coronavirus / CC BY-NC-SA 4.0]