El Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l'Hospital Universitari Son Llàtzer ha publicat un estudi comparatiu entre abordatge obert vs. percutani per a la reducció i síntesi en fractures intraarticulars desplaçades de calcani.
Denise González Acuña, Isabel María Ruiz Hernández
, Marina Sabater Jofre, Jaime Álvarez Lastra, María Muñoz González i Javier Gascó Adrien
, traumatòlogues i traumatòlegs de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, han publicat l'article amb el títol "Estudio comparativo entre abordaje abierto vs. percutáneo para la reducción y síntesis en fracturas intraarticulares desplazadas de calcáneo" a la Revista del Pie y Tobillo.
Les fractures intraarticulars de calcani (FIAC) associen una alta taxa de complicacions a curt i llarg termini. El mecanisme més freqüent és la caiguda d'altura (alta energia), condicionant també una afectació important de parts toves.
El tractament quirúrgic mitjançant reducció oberta per abordatge lateral ampliat i fixació interna amb placa lateral continua considerant-se el "patró d'or". No obstant això, en moltes ocasions, aquesta intervenció requereix una demora inicial del tractament quirúrgic per a permetre una millora de l'estat de la pell i assumeix un risc elevat de complicacions cutànies i de la incisió quirúrgica. En els últims anys s'han popularitzat les tècniques mitjançant abordatges menys invasius.
L'objectiu de l'estudi va ser comparar la incidència de complicacions de les fractures tractades mitjançant abordatge lateral i fixació amb placa vs. reducció i síntesi percutània amb caragols. Com a objectius secundaris, es van comparar també els resultats clínics i radiològics entre tots dos abordatges i es descriu la tècnica quirúrgica de reducció i síntesi percutània amb caragols canulats realitzada en el nostre centre. Es va dissenyar un estudi de cohorts retrospectiu amb inclusió dels pacients intervinguts de FIAC en el nostre centre (hospital de segon nivell) entre 2015 i 2021 (n = 13), dividint-los en 2 grups, un tractat mitjançant reducció oberta i fixació amb placa (n = 7) i un altre amb reducció i síntesi percutània (n = 6).
La incidència de complicacions i els resultats clínics i radiològics van ser equivalents en tots dos grups. El temps de demora quirúrgica, el temps quirúrgic i l'estada hospitalària van ser menors en el grup de reducció i síntesi percutània.
Referència de l'article
González Acuña D, Ruiz Hernández IM, Sabater Jofre M, Álvarez Lastra J, Muñoz González M, Gascó Adrien J. Estudio comparativo entre abordaje abierto vs. percutáneo para la reducción y síntesis en fracturas intraarticulares desplazadas de calcáneo. Rev del Pie y Tobillo. 2023 Jun;37(1). doi: 10.24129/j.rpt.3701.fs2304013. PubMed PMID: 34674813.Enllaços Bibliosalut |

Mètriques
![]() |
[Font: Bibliosalut]
[Foto: Revista del Pie y Tobillo]