Categoria: Estudis i projectes

Biomarcadors de dieta obesogènica durant la lactància

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El grup de recerca Nutrigenòmica, Biomarcadors i Avaluació de Riscos (NuBE), de l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa), CIBER de Fisiopatologia de l'Obesitat i la Nutrició (CIBEROBN) i la Universitat de les Illes Balears (UIB), han publicat un estudi sobre els nivells a la llet d'estaquidrina, N-acetilornitina i N-òxid de trimetilamina com a biomarcadors candidats del consum matern d'una dieta obesògena durant la lactància.

Pedro Castillo, Catalina Amadora Pomar, Andreu PalouMariona Palou i Catalina Picó, investigadors i investigadores del grup NuBE de l'IdISBa, han publicat l'article amb el títol "Stachydrine, N-acetylornithine and trimethylamine N-oxide levels as candidate milk biomarkers of maternal consumption of an obesogenic diet during lactation" a la revista BioFactors.

L'objectiu fou avaluar si la millora de la dieta materna durant la lactància en rates amb obesitat induïda per la dieta reverteix l'impacte del consum d'una dieta occidental (DO) en el metaboloma de la llet i el plasma de les cries, així com identificar biomarcadors potencials d'aquestes condicions. Es van seguir tres grups de mares: mares control (mares CON), alimentades amb dieta estàndard (DS); mares DO, alimentades amb DO abans i durant la gestació i la lactància; i mares de reversió (mares REV), alimentades amb DO abans i durant la gestació, però canviades a DS durant la lactància. Es van dur a terme anàlisis metabolòmiques de la llet en els dies 5, 10 i 15 de lactància i del plasma de les seves cries mascle i femella en el dia postnatal 15. La llet de les mares DO va presentar, al llarg de la lactància i en comparació amb les mares CON, perfils alterats d'aminoàcids i del pool de carnitines, acompanyats de canvis en altres metabòlits polars, sent l'estaquidrina, la N-acetilornitina i el N-òxid de trimetilamina els metabòlits més rellevants i discriminatoris entre grups. El perfil del metaboloma plasmàtic també es va alterar en la descendència de les mares DO de manera dependent del sexe, i l'estaquidrina, l'ergotioneína i l'acilcarnitina C12:1 van aparèixer com els tres metabòlits més discriminatoris en ambdós sexes. Els canvis metabolòmics es van normalitzar en gran part als nivells controls tant en la llet de les mares REV com en el plasma de les seves cries. Per tant, s'han identificat un conjunt de metabòlits polars en la llet materna i en el plasma de les cries, els quals es veuen alterats per la ingesta materna d'una dieta desequilibrada durant la gestació i la lactància. A més, els nivells d'aquests metabòlits també podrien reflectir els efectes beneficiosos d'implementar una dieta més saludable durant la lactància.

Referència de l'article
Castillo P, Kuda O, Kopecky J, Pomar CA, Palou A, Palou M, et al. Stachydrine, N-acetylornithine and trimethylamine N-oxide levels as candidate milk biomarkers of maternal consumption of an obesogenic diet during lactation. Biofactors. 2023 May 25. doi: 10.1002/biof.1974. PubMed PMID: 37227188.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Rama / Lab mouse / Attribution-Share Alike 2.0 France]