Categoria: Seguretat alimentària

Importància de revisar les dates que figuren en els envasos dels aliments

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Seguretat Alimentària i Nutrició de la Direcció General de Salut Pública i Participació recorda la importància de revisar les dates de consum que figuren en els envasos dels aliments i recalca que els comerços minoristes també han d'etiquetar correctament els envasos que preparen per a la venda immediata.

Responsables de Seguretat Alimentària destaquen que obligatòriament tots els aliments envasats han d'informar el consumidor de les dates de consum i recomanen als ciutadans que, a l'hora de comprar un aliment envasat prèviament, embolicat o emborsat, s'assegurin que du una etiqueta que indica quina és la data de consum mínima o data de caducitat d'aquell aliment. De començament d'any ençà s'han incoat 11 expedients per defectes en l'etiquetatge.

Diferència entre data de consum preferent i data de caducitat

Salut Pública recorda que la vida útil d'un aliment és el període durant el qual l'aliment manté una qualitat i una seguretat adequades, sempre que s'hagin respectat les condicions de conservació que indica l'etiqueta. La vida útil depèn de les característiques del tipus de producte, del procés de producció i de la tècnica de conservació emprada.

No s'ha de confondre la data de caducitat amb la data de consum preferent.

La data de consum preferent indica el moment fins al qual l'aliment es conserva amb la qualitat prevista. Després, l'aliment continua essent segur per al consumidor sempre que es respectin les instruccions de conservació i l'envàs estigui en bones condicions. No obstant això, el producte pot perdre la qualitat, el sabor, l'olor, la textura o les propietats nutricionals. Solen indicar una data de consum preferent els aliments dessecats (pasta, arròs, etc.), enllaunats i altres com ara l'oli vegetal, la xocolata, perquè son microbiològicament més estables. Cal tenir present que després d'obrir un producte amb data de consum preferent s'han de seguir les instruccions que figuren en l'etiqueta: "Consumir en X dies després de l'obertura".

D'altra banda, la data de caducitat indica el moment fins al qual l'aliment es pot menjar de manera segura. No s'ha de menjar cap aliment una vegada passada la data de caducitat perquè hi pot haver un perill real per a la salut, un risc d'intoxicació.

Duen data de caducitat en lloc de data de consum preferent els aliments molt peribles, aliments en els quals es donen les condicions adequades per al creixement microbià, com ara el peix fresc, la carn capolada, les amanides preparades, els formatges frescs o de pasta blana, el salmó fumat, etc.

Així mateix, es remarca la importància de seguir les instruccions de conservació (temperatura) per evitar que es modifiqui el contingut microbiològic de l'aliment i es faci malbé abans d'hora i produeixi una intoxicació alimentària.

Correspon a l'empresa alimentària determinar la data de caducitat o de consum preferent dels aliments que posa a l'abast del consumidor en funció dels estudis i les anàlisis que fa obligatòriament, d'acord amb els criteris alimentaris de seguretat alimentària que estableix la normativa sanitària aplicable.

Cal recordar que de començament d'any ençà els tècnics del Servei de Seguretat Alimentària de la Conselleria de Salut juntament amb els cossos de seguretat de l'Estat han incoat 11 expedients per defectes en l'etiquetatge, com ara la manipulació d'etiquetes d'aliments, la posada a la venda d'aliments amb data de caducitat o de consum preferent sobrepassada o aliments l'envàs dels quals no duia aquesta informació.

[Font: Conselleria de Salut. Direcció General de Salut Pública i Participació. 23/07/2016]

[Foto: Faovelykids / Milk drink healthy drinking / CC0 Public Domain]