Categoria: Seguretat alimentària

Futura implantació de l'Etiquetatge Nutricional Frontal: NUTRISCORE

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo, ha anunciat en el marc de l'acte de lliurament dels XI Premis NAOS (Nutrició, Activitat Física i Prevenció de l'Obesitat), la futura implantació a Espanya de l'Etiquetatge Nutricional Frontal: NUTRISCORE, que servirà de referència de la qualitat nutricional dels aliments i begudes, seguint les recomanacions de diverses societats científiques i de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i la Unió Europea.

Després d'una valoració i estudi de diversos models d'etiquetatge, el Ministeri aplicarà el model Nutri-Score, també anomenat logotip cinc colors, instaurat ja en altres països, com ara França i Portugal.

Aquest model consisteix en un gràfic amb coloració gradual del verd al vermell en cinc nivells a l'estil d'un semàfor. Cada producte destacarà el color que li correspongui en funció del seu contingut en sucres, greixos saturats, sal, calories, fibra i proteïnes. Els colors verds identificaran els aliments més saludables i els vermells, els de menor qualitat nutricional.

A més, la ministra ha manifestat la seva intenció d'engegar altres línies d'acció per reforçar l'Estratègia NAOS. 

Entorn escolar

  • S'impulsarà la pràctica d'hàbits saludables, com l'alimentació i l'exercici físic.
  • També s'impedirà la venda d'aliments i begudes amb perfils nutricionals.

Qualitat nutricional en centres públics com a hospitals o centres de salut

Perquè les Administracions Sanitàries, els hospitals i centres de salut siguin centres promotors de salut en les seves instal·lacions, els contractes d'adjudicació a proveïdors, serveis de cátering, cantines i màquines de vending hauran de tenir criteris de qualitat nutricional i de seguretat, d'acord al desenvolupament d'una guia nacional per a aquestes contractacions públiques.Tot això coordinat amb les CCAA i en línia amb les recomanacions de la Unió Europea i l'OMS.

Regulació de la publicitat d'aliments i begudes dirigida a menors

Segons la nova Directiva de serveis de comunicació audiovisual que preveu el Parlament Europeu, i seguint els criteris de la Unió Europea i de l'OMS, “es limitarà la publicitat dels aliments amb perfils nutricionals menys saludables dirigida als i les menors de 15 anys”.

Reducció d'una mitjana del 10 % de sucres afegits, sal i greixos saturats en més de 3.500 productes

Des del Ministeri s'ha donat suport també al Pla de Col·laboració per a la Millora dels Aliments i Begudes i altres mesures 2020.

Aquest Pla contempla ratificar 20 acords amb associacions dels cinc sectors de l'entorn alimentari (fabricadors, distribució, restauració moderna, restauració social i vending). Entre els compromisos adquirits destaca la reducció gradual fins a 2020 d'una mitjana del 10% de sucres afegits, sal i greixos saturats.

[Font: Ministeri de Sanitat, Consum i Bienestar Social. 12/11/2018]

[Foto: Ministeri de Sanitat, Consum i Bienestar Social]