Categoria: Estudis i projectes

Maneig de la hiponatrèmia en pacients crítics

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Universitari Son Espases ha participat en el document de consens sobre el maneig de la hiponatrèmia en pacients crítics. També hi han participat diferents centres espanyols.

Joan Antoni Llompart-Pou, metge de medicina intensiva de l'Hospital Universitari Son Espases; ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Documento práctico del manejo de la hiponatremia en pacientes críticos" a la revista Medicina Intensiva.

La hiponatrèmia és el trastorn electrolític més prevalent en les Unitats de Vigilància intensiva. S'associa a un augment de la morbiditat, mortalitat i estada hospitalària. La majoria dels estudis publicats fins al moment són observacionals, retrospectius i no inclouen pacients crítics, la qual cosa dificulta l'extracció de conclusions sòlides. A més, a causa de l'escassa evidència científica de qualitat, fins i tot les recomanacions realitzades per diferents societats científiques recentment publicades difereixen en aspectes importants com són el diagnòstic o el tractament de la hiponatrèmia.

Els mecanismes etiopatogènics en els pacients crítics solen ser complexos. No obstant això, cal aprofundir en ells per a arribar al diagnòstic més probable i a la pauta de tractament més adequada. Tot això, ha motivat la realització d'aquesta revisió pràctica sobre aspectes útils en l'abordatge de la hiponatrèmia en les Unitats de Vigilància intensiva, amb l'objectiu d'homogeneïtzar el maneig d'aquesta entitat i disposar d'un algorisme diagnòstic a escala nacional.

Referència de l'article
Broch Porcar MJ, Rodríguez Cubillo B, Domínguez-Roldán JM, Álvarez Rocha L, Ballesteros Sanz MÁ, Cervera Montes M, et al. Documento práctico del manejo de la hiponatremia en pacientes críticos. Med Intensiva. 2019;43(5):302-16. doi: 10.1016/j.medin.2018.12.002. PubMed PMID: 30678998.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Àrea de Salut de Menorca]