Categoria: Estudis i projectes

Classificador transcriptòmic i epigenòmic integrador dels subtipus moleculars de glioblastoma

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup Cancer Epigenetics Laboratory at the Cancer Cell Biology de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han publicat un estudi sobre un classificador transcriptòmica i epigenòmic integrador dels subtipus moleculars de glioblastoma.

Miquel Ensenyat-Mendez, Sandra Íñiguez-Muñoz, Borja Sesé i Diego Marzese, investigadors de l'IdISBa, han participat en la publicació de l'article amb el títol "iGlioSub: an integrative transcriptomic and epigenomic classifier for glioblastoma molecular subtypes" a la revista BioData Mining.

12368El glioblastoma (GBM) és el tumor cerebral primari més agressiu i prevalent, amb una supervivència mitjana de quinze mesos. Els avenços en perfils multimètrics, combinat amb l'ús d'algoritmes computacionals, han revelat l'existència de tres subtipus moleculars de GBM amb rellevància clínica (clàssic, mesènquimal i proneural). Tot i això, a causa de l'elevat cost de les tècniques de seqüenciació massiva, els pacients de GBM no es classifiquen en aquests subtipus en entorns clínics.

Fent servir eines de Machine Learning, o Aprenentatge Automàtic, es varen construir classificadors que combinen dades d'expressió gènica i de metilació de l'ADN. Es varen emprar perfils de transcriptoma (expressió gènica) i epigenoma (metilació de l'ADN) de més de 300 pacients amb GBM de l'Atles del Genoma del Càncer (TCGA), el recurs del cultiu de cèl·lules de glioblastoma humà (HGCC) i altres bases de dades disponibles públicament. Aquest classificador, denominat iGlioSub (integrative Glioblastoma Subtype classifier) proporciona la base per dissenyar estratègies econòmiques per a estratificar als pacients amb GBM en els laboratoris de patologia de rutina per als assaigs clínics, la qual cosa pot accelerar significativament el descobriment de teràpies específiques per a cada subtipus de GBM, aconseguint així tractaments més eficaços per a cada grup de pacients.

Referència de l'article
Ensenyat-Mendez M, Íñiguez-Muñoz S, Sesé B, Marzese DM. iGlioSub: an integrative transcriptomic and epigenomic classifier for glioblastoma molecular subtypes. BioData Min. 2021;14(1):42. doi: 10.1186/s13040-021-00273-8. PubMed PMID: 34425860.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Mikael Häggström / Histology specimen of a glioblastoma showing abundant mitotic activity of the tumor cells (HE stain) / CC BY-SA 3.0]