Categoria: Estudis i projectes

Atenció primària com a primera línia per als pacients amb insomni que cerquen ajuda

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Centre de Salut de Calvià, l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), el Centre de Salut Muntanya i la Unitat de Docència de Medicina Familiar i Comunitària d'Atenció Primària de Mallorca han publicat un article on s'analitza l'atenció primària com a primera línia per als pacients amb insomni que cerquen ajuda. També hi ha participat la rediAPP.

Isabel Torrens Darder, metgessa de medicina de família i comunitària del CS de Calvià i investigadora de l'IdISBa; Rosmary Argüelles-Vázquez, metgessa de medicina de família i comunitària del CS Muntanya; Patricia Lorente-MontalvoMaria Del Mar Torrens-Darder, metgesses de medicina de família i comunitària del CS de Calvià; i Magdalena Esteva, investigadora de l'IdISBa i de la Unitat de Docència de Medicina Familiar i Comunitària d'Atenció Primària de Mallorca, han publicat l'article amb el títol "Primary care is the frontline for help-seeking insomnia patients" a la revista European Journal of General Practice.

A pesar que l'insomni és un trastorn molt comú, poques persones demanen ajuda mèdica. Aquest article volia determinar la proporció de gent que consulten als professionals sanitaris sobre insomni i examinar les raons per cercar aquesta ajuda.

Es va realitzar un estudi descriptiu de noranta-nou pacients diagnosticats d'insomni que varen realitzar una enquesta telefònica en la qual varen participar quatre-cents seixanta-sis adults que pertanyien al Centre de Salut de Calvià. Les dades es varen obtenir de les entrevistes i subseqüents revisions d'històries clíniques electròniques.

L'insomni és un problema poc informat tant per pacients com per metges. Quan els pacients decideixen consultar per problemes d'insomni primer van al metge de medicina familiar i la gran majoria prenen medicacions per als seus problemes de son. Aquests que consulten més són persones amb un insomni sever i aquells que estan més preocupats.

Referència de l'article
Torrens Darder I, Argüelles-Vázquez R, Lorente-Montalvo P, Torrens-Darder M del M, Esteva M. Primary care is the frontline for help-seeking insomnia patients. Eur J Gen Pract. 2021;27(1):286–93. doi: 10.1080/13814788.2021.1960308. PubMed PMID: 34633282.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text Complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Alyssa L. Miller / Insomnia / CC BY 2.0]