Categoria: Estudis i projectes

Actualització de la guia GesEPOC

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i Pneumologia de l'Hospital Universitari Son Espases han participat en la publicació d'una actualització de la guia Espanyola de la MPOC (GesEPOC) sobre comorbiditats, automaneig i cures pal·liatives. També hi han participat diferents centres espanyols.

Borja G Cosío, pneumòleg de l'Hospital Universitari Son Espases i investigador de l'IdISBa; va participar en la publicació de l'article amb el títol "Actualización de la Guía Española de la EPOC (GesEPOC): comorbilidades, automanejo y cuidados paliativos" a la revista Archivos de Bronconeumología.

Els models d'atenció sanitària actuals descrits en GesEPOC indiquen la millor manera de fer un diagnòstic correcte, la categorització dels pacients, l'adequada selecció de l'estratègia terapèutica i el maneig i la prevenció de les aguditzacions. A més, en la MPOC concorren diversos aspectes que resulten crucials en una aproximació integrada de l'atenció sanitària a aquests pacients. L'avaluació de les comorbiditats en el pacient amb MPOC representa un repte assistencial. Dins d'una valoració integral ha d'estudiar-se la presència de comorbiditats que tinguin relació amb la presentació clínica, amb alguna tècnica diagnòstica o amb alguns tractaments relacionats amb la MPOC. Així mateix, són necessàries intervencions en hàbits de vida saludables, l'adhesió a tractaments complexos, desenvolupar capacitats per a poder reconèixer els signes i símptomes de l'exacerbació, saber què fer per a prevenir-los i tractar-los emmarcats en un pla d'automaneig. Finalment, les cures pal·liatives constitueixen un dels pilars en el tractament integral del pacient amb MPOC, amb els quals es busquen prevenir o tractar els símptomes d'una malaltia, els efectes secundaris del tractament, i els problemes físics, psicològics i socials dels pacients i els seus cuidadors. Per tant, l'objectiu principal d'aquestes cures pal·liatives no és prolongar l'esperança de vida, sinó millorar la seva qualitat. En aquest capítol de GesEPOC 2021 es presenta una actualització sobre les comorbiditats més importants, les estratègies d'automaneig i les cures pal·liatives en la MPOC, i s'inclou una recomanació sobre l'ús d'opiacis per al tractament de la dispnea refractària en la MPOC.

Referència de l'article
Lopez-Campos JL, Almagro P, Gómez JT, Chiner E, Palacios L, Hernández C, et al. Actualización de la Guía Española de la EPOC (GesEPOC): comorbilidades, automanejo y cuidados paliativos. Arch Bronconeumol. 2022 Apr;58(4):T334–44. doi: 10.1016/j.arbres.2021.08.002. PubMed PMID: 35315327.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Banc d'Imatges Infermeres / Infermeres preparen una persona per a un estudi de diagnòstic d'alteracions respiratòries durant el son / CC BY-NC-ND 2.0]