Categoria: Estudis i projectes

La son NREM i REM dels mamífers

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Laboratori de Fisiologia del son i els ritmes biologics de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i l'Institut Universitari d'Investigació en Ciències de la Salut (IUNICS), i l'Hospital Universitari Son Espases han publicat un estudi sobre la son NREM i REM dels mamífers.

Rubén V RialMourad AkaârirPere Barceló, Aida Martín-ReinaAntoni Gamundí i M Cristina Nicolau, investigadors i investigadores de l'IdISBaFrancesca Cañellas, psiquiatra de l'Hospital Universitari Son Espases i investigadora de l'IdISBa; i José A Rubiño, infermer doctor de l'Hospital Universitari Son Espases i investigador de l'IdISBa; han publicat l'article amb el títol "Mammalian NREM and REM sleep: Why, when and how" a la revista Neuroscience and biobehavioral reviews.

En aquest informe es proposa que els peixos utilitzin les regions rombencefàliques espinals del seu cervell per a donar suport a les seves activitats mentre estan desperts. En canvi, les regions troncoencefàliques sustenten la vigília en amfibis i rèptils. Finalment, els mamífers van desenvolupar l'escorça telencefàlica per a aconseguir el grau més gran de vigília, la vigília cortical. No obstant això, en els mamífers subsisteix una forma paralitzada de vigília telencefàlica en forma de REMS, els signes de la qual fàsics són molt eficaces per a promoure les cures maternes a la ventrada de mamífers. Per tant, el REMS fàsic és altament adaptatiu. Així i tot, la seva importància és escassa per als unicel·lulars, en els quals és un tret neutre, mancat de valor adaptatiu per als adults, i és mal adaptatiu per als mamífers marins. En conseqüència, ho han perdut. Els estats de vigília espín-rombencefàlic i cortical desatenen l'homeòstasi: els animals només atenen les seves necessitats més immediates: farratge, defensa i reproducció. No obstant això, aquestes activitats generen càrregues al·lostàtiques que han de ser recuperades durant el NREMS, que és una forma paralitzada de la vigília subcortical amfibi-reptiliana. Quant a la regulació del REMS tònic, depèn d'un interruptor hipotalàmico. En canvi, el REMS fàsic depèn d'un control pontí proporcional independent.

Referència de l'article
Rial R V., Akaârir M, Canellas F, Barceló P, Rubiño JA, Martín-Reina A, et al. Mammalian NREM and REM sleep: Why, when and how. Neurosci Biobehav Rev. 2023 Mar;146(September 2022):105041. doi: 10.1016/j.neubiorev.2023.105041. PubMed PMID: 36646258.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Timothy Krause / Man sleeping / CC-by-sa-3.0 de]