El Servei de Farmàcia de l'Hospital Universitari Son Llàtzer ha participat en la publicació de l'actualització 2022 dels indicadors per a la qualitat assistencial i l'atenció farmacèutica a les persones que viuen amb el virus de la immunodeficiència humana.
Joaquín Ignacio Serrano López de Las Hazas, farmacèutic de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Actualización 2022 de los indicadores para la calidad asistencial y la atención farmacéutica a las personas que viven con el virus de la inmunodeficiencia humana" a la revista Farmacia Hospitalaria.
L'objectiu era actualitzar i definir els indicadors per a la millora de la qualitat assistencial i l'atenció farmacèutica a les persones que viuen amb infecció per VIH a Espanya. El present projecte, que actualitza la versió anterior del document de 2013, es va desenvolupar en 4 fases de treball fetes entre gener i juny de 2022.
En la fase 1, d'organització, es va crear un grup de treball conformat per 7 especialistes en farmàcia hospitalària amb àmplia experiència en atenció farmacèutica i procedents de diferents serveis del territori nacional. Addicionalment, altres 34 especialistes, van participar en la valoració dels indicadors a través de 2 rondes d'avaluació en línia per a generació del consens.
Per a la fase 2, inicialment, es va dur a terme una revisió bibliogràfica amb l'objectiu d'establir una base a partir de la qual poder definir una proposta de criteris de qualitat i indicadors. A continuació, es va fer una proposta preliminar de criteris i es van establir revisions per al seu ajust en diverses reunions de treball telemàtiques.
En la fase 3 es va establir el consens basat en la metodologia de consens Delphi-Rand/UCLA.
Addicionalment, tots els indicadors classificats com a adequats i necessaris van ser agrupats segons 2 nivells de recomanació de monitoratge, de manera que pugui orientar als serveis en la prioritat del seu mesurament: claus i avançats.
Finalment, en la fase 4 es va elaborar el document final del projecte, juntament amb les fitxes descriptives corresponents per a cada indicador amb la finalitat de facilitar el seu mesurament i avaluació per part dels serveis de farmàcia hospitalària.
Es va obtenir un llistat consensuat d'ítems conformat per 79 indicadors adequats i necessaris que permeten establir un seguiment i monitoratge de la qualitat i activitat de l'atenció farmacèutica a les persones que viuen amb VIH. D'aquests, 60 van ser establerts com a clau i 19 avançats. Els indicadors definits i actualitzats, des de la versió anterior de 2013, pretenen ser una eina per als professionals per a orientar la presa de decisions i facilitar el mesurament i valoració dels aspectes més rellevants de la qualitat i atenció farmacèutica de les persones que viuen amb infecció per VIH.
Referència de l'article
Martin Conde MT, Monte Boquet E, Navarro Aznares H, Robustillo Cortes M de LA, González CR, Serrano López de Las Hazas JI, et al. Actualización 2022 de los indicadores para la calidad asistencial y la atención farmacéutica a las personas que viven con el virus de la inmunodeficiencia humana. Farm Hosp. 2023 May 24. doi: 10.1016/j.farma.2023.01.007. PubMed PMID: 37029055.Enllaços Bibliosalut |

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science | ||
![]() |
[Font: Bibliosalut]
[Foto: Àrea de Salut de Menorca]