Categoria: Sociosanitari

La Unitat de Pal·liatius de Pediatria de Son Espases ha atès 180 pacients des de la seva apertura

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat de Cures Pal·liatives Pediàtriques de l'Hospital Universitari Son Espases ha atès 180 pacients des de la seva posada en marxa. L'objectiu principal d'aquesta unitat és millorar la qualitat de vida de l'infant malalt i la de la seva família mitjançant l'atenció de les seves necessitats físiques, emocionals, socials i espirituals.

Els professionals de la unitat atenen els infants en els seus domicilis, la qual cosa afavoreix la comoditat del pacient i també fa possible intervenir en l'entorn familiar. El 35 % dels pacients atesos per la unitat tenen malalties neurològiques; un 20 % presenten malformacions congènites; un 10 %, seqüeles de prematuritat i un 10 % són pacients amb càncer. Recentment, l'equip de la unitat ha estat reforçat, ara disposa del suport, un dia a la setmana, d'una pediatra de l'Hospital Comarcal d'Inca i d'una segona infermera de pediatria durant mitja jornada.

La Unitat de Cures Pal·liatives Pediàtriques es va crear l'any 2013 per atendre les necessitats dels infants amb malalties incurables i les de les seves famílies. Prèviament, durant l'any 2012, es va dur a terme un projecte pilot que va permetre comprovar la conveniència de posar en marxa aquesta Unitat de Cures Pal·liatives Pediàtriques, que està situada a l'Hospital Universitari Son Espases i que atén els pacients de tota l'illa de Mallorca. A la resta del territori nacional, només hi ha unitats similars a Madrid, Barcelona, Murcia i Almeria (aquestes dues darreres unitats s'han creat recentment).

El principal avantatge que ofereix aquesta unitat, que contribueix a millorar la qualitat de vida del pacient, és l'atenció domiciliària. Una novetat que permet atendre el nin malalt en el seu entorn i, també, dedicar temps a les necessitats del seu cercle familiar, prestant-los una atenció integral de les seves necessitats físiques, emocionals, socials i espirituals. La unitat tracta el dolor, ja que és el principal símptoma que presenten molts d'aquests pacients. També tracten altres molèsties com la rigidesa, l'insomni, el restrenyiment, etc. L'equip d'infermeria instrueix la família en la cura del nin malalt. En l'esfera social, s'intenta normalitzar la vida del pacient en la mesura del que sigui possible, es promou la integració social, la interacció amb altres nins i l'escolarització. També tenen cura de les necessitats emocionals, tant de les dels pares o dels cuidadors com de les dels germans del nin malalt, i se'ls proporciona atenció psicològica.

Quan la malaltia arriba a la fase terminal, acompanyen el nin i la família durant tot el procés, els ofereixen la possibilitat de romandre en el domicili fins al moment final i, fins i tot, que el decés es produeixi en el seu domicili, si això és el que volen. Posteriorment, la psicòloga continua atenent els familiars durant el temps que dura el dol.

Des de la creació de la unitat, han mort 14 nins, sis dels quals en el seu domicili, acompanyats permanentment per l'equip de la Unitat de Cures Pal·liatives Pediàtriques. La unitat està formada per un equip interdisciplinari: un pediatre i una infermera de l'Hospital Universitari Son Espases i una psicòloga de l'Equip d'Atenció Psicosocial (EAPS) de la Fundació "la Caixa" de l'Hospital Sant Joan de Déu. Des de principis de 2015, la unitat ha estat reforçada amb el suport d'una pediatra de l'Hospital Comarcal d'Inca, un dia a la setmana, i una altra infermera de pediatria durant mitja jornada.

[Font: Servei de Salut de les Illes Balears. 09/02/2015]