Categoria: Sociosanitari

La Unitat de Cures Pal·liatives Pediàtriques obre una consulta a l’Hospital d’Inca

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat de Cures Pal·liatives Pediàtriques de Mallorca ha obert una nova consulta a l'Hospital Comarcal d'Inca amb la finalitat d'atendre-hi els infants del Sector Sanitari de Tramuntana que requereixin cures pal·liatives, amb la qual cosa es reduirà la distància en els desplaçaments i, consegüentment, millorarà la seva qualitat de vida, ja que fins ara aquests pacients pediàtrics incurables i els seus familiars eren atesos a la consulta externa ubicada a l'Hospital Universitari Son Espases. L'obertura d'aquesta nova consulta suposarà, doncs, un gran avantatge per la proximitat per als pacients.

Està previst que la consulta se situï concretament a les instal·lacions de la Unitat Bàsica de Salut de Son Amonda, a Inca. Estarà a càrrec de la Dra. María García de Paso, especialista en pediatria de l'Hospital Comarcal d'Inca que també forma part de la Unitat de Cures Pal·liatives de Mallorca, ubicada a l'Hospital Universitari Son Espases; a més, comptarà amb una infermera del mateix hospital.

Atenció integral

Pel que fa als serveis que ofereix aquesta Unitat, cal destacar que contribuirà a millorar la qualitat de vida dels pacients per mitjà de l'atenció domiciliària, és a dir, s'atendrà els infants malalts al seu entorn i, així mateix, es dedicarà temps a les necessitats del seu cercle familiar, amb la qual cosa s'aconseguirà una atenció integral: física, emocional, social i espiritual.

Quant a l'atenció física, es tractarà el dolor com a símptoma principal que presenten molts dels infants, a més d'altres molèsties, com ara la rigidesa, l'insomni o el restrenyiment. D'altra banda, l'equip d'infermeria instruirà les famílies en la cura de l'infant. També es treballaran les necessitats emocionals dels pares o cuidadors i dels germans del pacient, proporcionant-los atenció psicològica. Pel que fa a l'esfera social, s'intentarà normalitzar la vida del pacient tant com sigui possible, promovent-ne la integració social, la interacció amb els seus iguals i l'escolarització en els casos en què sigui possible.

Finalment, quan la malaltia arribi a la fase terminal, s'acompanyarà el pacient i els seus familiars durant tot el procés i se'ls oferirà la possibilitat de quedar a casa fins al moment del desenllaç i fins i tot de morir-hi si ho prefereixen. Posteriorment, la psicòloga continuarà amb l'atenció dels familiars durant tot el temps que duri el dol.

En canvi, els pacients que no requereixen una assistència domiciliària perquè la seva malaltia està en una fase més estable (nivell 2 d'atenció pal·liativa) amb la nova consulta seran tractats a l'Hospital Comarcal d'Inca i ja no s'hauran de desplaçar a l'Hospital Universitari Son Espases.

Cal recordar que la Unitat de Cures Pal·liatives Pediàtriques de Mallorca, de la qual depèn aquesta nova consulta del Sector Sanitari de Tramuntana, està formada per un equip transdisciplinari compost per un pediatre i una infermera de l'Hospital Universitari Son Espases i una psicòloga de l'Equip d'Atenció Psicosocial de l'Obra Social "la Caixa" de l'Hospital Sant Joan de Déu. A més, cal dir que des de començament de 2015, aquesta Unitat s'ha reforçat amb el suport d'una pediatra de l'Hospital Comarcal d'Inca un dia per setmana i una segona infermera de pediatria en règim de mitja jornada.

[Hospital Comarcal d'Inca. 26/02/2015]