Categoria: Sociosanitari

10.000 persones estan identificades com a pacients amb malalties cròniques complexes a les Illes Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La consellera de Salut, Patricia Gómez, s’ha reunit amb els representants de més de 20 associacions de pacients de les Illes Balears per exposar-los i fer balanç del desenvolupament del Pla d'Atenció a les Persones amb Malalties Cròniques de Balears.

Durant la trobada, ha estat acompanyada pel director del Servei de Salut de les Illes Balears, Juli Fuster; la subdirectora d'Atenció a la Cronicitat, Coordinació Sociosanitària, Salut Mental i Malalties Poc Freqüents, Angélica Miguélez, i l'equip tècnic que ha coordinat el Pla.

La consellera de Salut ha explicat que des del Servei de Salut, a través de la Subdirecció de Cronicitat, es desenvolupa el Pla d'Atenció a les Persones amb Malalties Cròniques (2016-2021), un canvi de model sanitari per millorar l'atenció que s'ofereix a les persones que pateixen malalties cròniques i als seus cuidadors, i que ha permès identificar 10.000 persones com a pacients crònics complexos.

Aquest Pla ha suposat un canvi en els circuits assistencials, una inversió important en infraestructures i un increment de recursos humans. En aquest moment, ja s'han format 2.000 professionals dels centres de salut i dels hospitals d'aguts, i s'han incorporat 42 infermeres gestores de casos, que planifiquen i garanteixen un bon seguiment del pacient crònic de manera coordinada amb altres recursos de rehabilitació, del centre de dia, de fisioteràpia i d'atenció domiciliària.

La consellera de Salut també ha comentat que els hospitals públics de les Balears disposen d'unitats de cronicitat específiques per abordar de manera integral l'atenció dels pacients. A l'Hospital Universitari Son Espases disposen de 24 llits, a l'Hospital Comarcal d'Inca, de 10, a l'Hospital Universitari Son Llàtzer, de 20, i a l'Hospital de Manacor, de 14 llits.

D'altra banda, i atès el canvi de model, ja s’han obert les unitats de mitjana estada per a convalescència, rehabilitació i cures pal·liatives, amb un enfocament funcional i rehabilitador. El Servei de Salut disposa a Mallorca de 98 llits a l'Hospital General, 98 a l'Hospital Joan March, 25 a l'Hospital Verge de la Salut i a Sant Joan de Déu, integrat en la xarxa assistencial pública, disposa de 160 llits.

A Menorca s’ha firmat un conveni per disposar de llits amb el Consell de Menorca, amb l'Ajuntament des Mercadal, i amb una clínica privada, i a Eivissa s'ha planificat la unitat d'atenció intermèdia a l'antic Can Misses, i també es disposa de llits a través d’un conveni amb el Consell de Eivissa.

Els pacients actius presents en la trobada han explicat la importància de cuidar-se i que ells, com a pacients crònics, comparteixen coneixements i experiències amb altres pacients i cuidadors dins el Programa Pacient Actiu.

[Font: Conselleria de Salut. 26/06/2018]

[Foto: Conselleria de Salut]

Què en diu la premsa
*27/06/2018 diariodemallorca.es - Identificados diez mil pacientes crónicos complejos.
*27/06/2018 noticiasmallorca.es - Baleares tiene identificadas a 10.000 personas como pacientes con enfermedades crónicas complejas.

Notícies relacionades a Infosalut
*17/08/2018 - Més de 350 pacients han rebut assistència en la unitat de cronicitat de l’Hospital Comarcal d’Inca.
*07/08/2018 - Devers 3.300 persones es beneficiaran a Menorca del Pla d'Atenció a la Cronicitat.