Categoria: Beques

L’IdISBa i Roche Farma lliuren la beca «Stop fuga de cervells» a Alejandra Alba Patiño

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Alejandra Alba Patiño, investigadora predoctoral del Grup Multidisciplinari de Sèpsia a l’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), va rebre la beca «Stop fuga de cervells», amb la qual podrà continuar amb el seu treball de recerca centrat en la creació de biosensors colorimètrics de paper per trobar biomarcadors proteics que permetin una detecció precoç de la sèpsia.

La beca «Stop fuga de cervells» és una iniciativa de Roche España per retenir talent investigador al nostre país. Aquesta beca té una durada inicial de 24 mesos, amb una dotació econòmica de 60.000 €. Una vegada avaluats els resultats preliminars obtinguts i el grau d’avenç de la tesi doctoral, aquest període serà prolongat durant dotze mesos addicionals per l’IdISBa, que hi aportarà el finançament restant necessari (32.000 €).

En l’acte de lliurament de la beca hi van estar presents Patricia Gómez, consellera de Salut; Beatriz Pérez, directora mèdica de Roche Farma España; Margalida Frontera, directora general d’Acreditació, Docència i Recerca en Salut; Miquel Fiol, director científic de l’IdISBa, i David Martínez, director gerent del mateix Institut.

La consellera de Salut va agraïr la implicació de Roche en el foment de la recerca i va assenyalar que «suposa una iniciativa més que ens permet retenir talent investigador a la nostra comunitat. Volem unes illes més competitives i més atractives en l’àmbit de la investigació, i gràcies a això avui som la comunitat espanyola on més ha augmentat la inversió en R+D+i i on més ha crescut el nombre d’investigadors».

A través de la iniciativa «Stop fuga de cervells», Roche Farma promou la innovació en l’àmbit sanitari local. La investigadora Alejandra Alba Patiño assegura que aquesta beca és l’impuls que necessitava per continuar amb la seva carrera i que, a més, és la manera d’aconseguir que els resultats de la seva recerca arribin a la societat.

«La recerca genera coneixement i aquestes iniciatives permeten a l’investigador donar continuïtat als seus projectes i integrar més persones vinculades a la recerca. Un país que investiga és un país que es desenvolupa i que compta amb la tecnologia necessària per continuar avançant», ha expressat la investigadora.

Accions per captar i retenir talent investigador

Un dels objectius estratègics prioritaris de l’IdISBa és dur a terme accions de captació i retenció de talent en recerca per tal d’assolir una massa crítica d’investigadors i consolidar l’Institut com un centre de referència en recerca en matèria de salut que contribueixi al benestar de la població, la qualitat assistencial i el desenvolupament d’un nou model productiu basat en el coneixement i la innovació, que impulsi la diversificació del nostre model econòmic.

A fi de complir aquests objectius, l’Institut ha anat oferint convocatòries successives per incorporar talent investigador. Fa pocs dies, a través del projecte JoTReSdOS, que forma part del programa «SOIB Jove – Qualificats sector públic instrumental / Ajuntaments 2019», l’Institut ha pogut contractar vint joves qualificats que participaran en la gestió i el suport a la recerca i al desenvolupament de projectes de recerca i innovació que es duen a terme a l’IdISBa.

Durant el 2018 es varen convocar dos programes per a la contractació d’investigadors: d’una banda, el programa d’incorporació d’investigadors postdoctorals FOLIUM i, de l’altra, el programa d’incorporació de líders júnior RADIX, ambdós emmarcats dins el projecte de captació de talent investigador FuturMED, finançat a càrrec del Pla Anual 2017 de l’impost de turisme sostenible (ITS) i del Fons Social Europeu, amb un pressupost total d’1.712.000 € i un període d’execució de quatre anys. En total, aquests dos programes suposaran la incorporació a l’IdISBa de setze nous investigadors entre els anys 2018 i 2019.

Aquests programes de captació de talent s’afegeixen als programes ja iniciats a l’IdISBa durant el 2017: el programa «García-Palmer», de pràctiques d’estiu per a estudiants universitaris, i el Programa d’Estabilització d’Investigadors Emergents.

Durant l’exercici present, l’IdISBa durà a terme la convocatòria TalentPlus, finançada a càrrec del Pla Anual 2018 de l’impost de turisme sostenible, que se centrarà en la convocatòria i posterior contractació de cinc investigadors predoctorals, cinc tècnics de suport a la recerca i un investigador clínic.

També cal destacar l’aprovació del Decret de carrera investigadora, una norma capdavantera a l’Estat que regula l’Estatut del personal investigador laboral al servei dels instituts de recerca sanitària de les Illes Balears.

[Font: Conselleria de Salut. 25/04/2019]

[Foto: Conselleria de Salut]