Categories: COVID-19, Epidemiologia

El Consell de Ministres declara la fi de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

A partir de la publicació de l'Acord del Consell de Ministres decau l'obligatorietat de l'ús de mascaretes en els espais en els quals s'havia decretat a causa de la COVID-19. L'ús de mesures de protecció passa a considerar-se altament recomanable amb la finalitat de protegir la població vulnerable.

El Consell de Ministres va acordar, el passat dimarts dia 4 de juliol, declarar la fi de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19. Amb la valoració de l'informe del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) del Ministeri de Sanitat, i d'acord amb les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el Consell de Ministres ha considerat pertinent la transició cap a un nou maneig de la malaltia d'una manera sostenible a llarg termini.

L'Acord del Consell de Ministres insta a la ciutadania i a les autoritats sanitàries a mantenir la cultura de la responsabilitat adquirida en els darrers anys i a continuar emprant mascaretes i altres mesures higièniques davant de la presència de símptomes d'infecció respiratòria.

Igualment, en els centres sanitaris, la pandèmia ha mostrat la necessitat de reforçar l'ús de la mascareta en determinats contextos i situacions, en particular:

  • Per les persones simptomàtiques quan es trobin a espais compartits.
  • Pels professionals que atenen casos simptomàtics.
  • Per les persones que fan feina a UCI i a unitats amb pacients vulnerables, seguint les recomanacions de control d'infecció aconsellades pels Serveis de Medicina Preventiva i Prevenció de Riscos Laborals.
  • A les urgències hospitalàries o d'atenció primària, inclosa la sala d'espera.

Als centres residencials de persones majors i persones amb discapacitat, encara que no es recomani l'ús universal de les mascaretes, es considera necessari prendre precaucions addicionals en cas d'aparició de símptomes treballadors, residents o visitants, per tal d'evitar brots.

Promoció de la vacunació i vigilància

La vacunació per fer front a la COVID-19 i a altres microorganismes causants d'infecció respiratòria serà la pedra angular d'aquesta nova etapa.  

Per enfortir la vigilància integrada d'infeccions respiratòries agudes d'una manera sostenible, s'ha de mantenir un sistema de vigilància sentinella que integri el seguiment de la infecció respiratòria aguda, tant en atenció primària com a atenció hospitalària, i que inclogui, com a mínim, la vigilància de la grip, de la COVID-19 i del Virus Respiratori Sincicial.

S'estableix la conveniència d'enfortir el marc estratègic de preparació i resposta davant d'emergències sanitàries, per la qual cosa s'ha d'impulsar el desenvolupament del Sistema d'Alerta Precoç i Resposta Ràpida de la Xarxa Estatal de Vigilància en Salut Pública, emmarcat en l'Estratègia de Salut Pública 2022. 

Dins de l'àmbit de la preparació i la resposta, l'acord estableix com a fonamental continuar mantenint una reserva estratègica sanitària i mantenir els mecanismes de govern compartit, així com reforçar els recursos humans.

[Font: Ministeri de Sanitat. 04/07/2023

[Foto: kjpargeter / Antecedentes medicos en 3d con células del virus covid 19. Foto gratis / Licencia de Freepik]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19