Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El passat dia 23 començà la campanya de vaccinació conjunta contra la grip i la COVID-19 en els centres de salut

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La població diana del vaccí contra la grip és de 724.719 persones, de les quals 475.555 són candidates a rebre, a més, el vaccí contra la COVID-19, és a dir, la vaccinació combinada.

Es pot demanar cita a Infosalut Connecta al telèfon 971 22 00 00.

L’objectiu és aconseguir aquesta temporada el 60% de cobertura vacunal, ja que l’any passat les Balears es van quedar en el 48%.

Per illes, Mallorca té una població diana de 578.740 persones (380.527 per a la vaccinació combinada); Menorca, de 54.669 (37.981 per a la combinada), i Eivissa i Formentera de 91.310 (57.047 poden rebre la combinada). L’objectiu principal de la campanya és assolir un nivell elevat de cobertura d’ambdós vaccins en tots els col·lectius de risc.

El Servei de Salut ja ha rebut 119. 350 vaccins a Mallorca, 11.240 a Menorca, i 18.290 a Eivissa i Formentera. La campanya es va iniciar el passat dia 16 d'octubre, amb la vaccinació de les persones institucionalitzades en residències, centres de dia i professionals sanitaris.

Amb un pressupost de més de 3 milions d’euros, la Conselleria de Salut distribuirà vacunes contra la COVID-19 i 266.800 dosis contra la grip. De les darreres, 140.000 seran vaccins antigripals amb coadjuvant; 4.800 d’alta càrrega per a majors especialment vulnerables; 22.000 dosis d’intranasal per a infants d’entre 2 anys i 4 anys i 11 mesos, i 100.000 dosis de la vacuna tetravalent.

Vacunació conjunta de grip i COVID-19

La campanya es dirigeix a totes les persones a partir dels 60 anys, i als menors d’aquesta edat que tenen alguna de les condicions de risc establertes. Per als col·lectius considerats de risc, la vacunació de grip i COVID-19 es farà de forma conjunta en la mateixa cita al centre de salut, on se’ls administrarà una dosi de vacuna de grip i una dosi de vacuna de covid.

Es recomana la vacunació d’ambdós vaccins als grups de població següents:

  • Persones de 60 anys o més.
  • Persones de 5 anys o més, internes en centres de discapacitats i residències de majors, així com d’altres persones institucionalitzades de manera perllongada i residents en institucions tancades.
  • Menors de 60 anys amb condicions de risc com a diabetis, malalties cròniques cardiovasculars, neurològiques o respiratòries, malaltia renal, malaltia hepàtica crònica, amb inclusió d’alcoholisme crònic, malalties neuromusculars greus, immunosupressió, VIH, càncer, malaltia celíaca, malaltia inflamatòria crònica, etc.
  • Embarassades en qualsevol trimestre de gestació i dones durant el puerperi (fins als 6 mesos després del part i que no s’hagin vacunat durant l’embaràs).
  • Persones convivents que tenen un alt grau d’immunosupressió.
  • Personal de centres i establiments sanitaris i sociosanitaris públics i privats (tant sanitaris com no sanitaris).
  • Persones que treballen en serveis públics essencials, amb especial èmfasi en els subgrups següents: forces i cossos de seguretat de l’Estat, bombers i serveis de protecció civil.

Vacunació de la grip

A més dels grups anteriors, la campanya de grip d’aquesta temporada recomana per primera vegada la vacunació de la població infantil universal d’entre 6 i 59 mesos. I també inclou per primera vegada els fumadors entre la població diana, per mor de tenir un risc major de complicacions en cas de contagi.

D’altra banda, les indicacions recullen la recomanació de la vacunació de grip a persones d’entre 5 i 59 anys que presenten un major risc de complicacions derivades de la grip, estudiants en pràctiques en centres sanitaris i sociosanitaris i persones amb exposició laboral directa a animals.

Cobertures vaccinals

L’objectiu per a aquesta temporada és aconseguir a les Balears una cobertura vacunal del 60%. La cobertura vacunal de la campanya 2022/23 es va quedar en un 48%, molt per davall de l’obtinguda en la temporada anterior 2021/22 en què va arribar a vacunar-se de grip gairebé un 59% de la població balear. Per illes, Menorca únicament va arribar al 43,6% en la passada campanya, les Pitiüses es varen quedar en el 44%, mentre que Mallorca només va obtenir el 48%, gairebé deu punts menys que la mitjana nacional.

[Font: Conselleria de Salut. 23/10/2023]

[Foto: Conselleria de Salut]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19