Categories: COVID-19, Epidemiologia

Publicat l'informe de vigilància de COVID-19, grip i VRS 2022-2023

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) ha publicat l'Informe SiVIRA de vigilància d'infeccions respiratòries agudes en atenció primària i hospitals corresponent a la temporada 2022-2023. Es tracta d'un informe sobre els resultats de la tercera temporada de vigilància integral respiratòria, centrada en la grip, la COVID-19 i la infecció per virus respiratori sincicial (VRS).

La vigilància sentinella permet reunir dades de vigilància epidemiològica i virològica en una mateixa població, oferint informació sobre taxes d'incidència de la malaltia i circulació de l'agent infecciós en una població de referència, cosa que permet determinar l'evolució de la transmissió d'una malaltia en un territori i quines són les característiques de la circulació d'agents infecciosos.

L'informe, coordinat des del Centre Nacional d'Epidemiologia i el Centre Nacional de Microbiologia de l'ISCIII, analitza la informació oferida setmanalment durant la temporada 2022-23, que es va estendre durant 51 setmanes, des de mitjan octubre del 2022 fins a principis d'octubre del 2023. Resumeix la feina duita a terme per totes les comunitats autònomes participants en el sistema de vigilància SiVIRA, en el marc de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica (RENAVE), que coordina l'ISCIII

El treball mostra l'evolució en el temps i l'espai d'aquestes tres infeccions (grip, COVID-19 i VRS), amb informació sobre les taxes d'hospitalització, els patrons de malaltia greu, les variants genètiques dels virus estudiats i l'efectivitat de les vacunes contra la grip i la COVID-19. L'informe ofereix informació, tant de les infeccions respiratòries lleus, ateses en atenció primària (IRAs), com de les greus, que requereixen ingrés en l'hospital (IRAG)

Actualment, totes les comunitats autònomes participen en el component sindròmic de vigilància d'IRAs, i dotze d'elles en el component sentinella de selecció sistemàtica, amb un 14% de la població total vigilada. En el cas de la vigilància d'IRAG, les 17 autonomies participen en el component sindròmic, i 14 d'elles ho fan en el component sentinella de selecció sistemàtica, amb un 16% de la població total vigilada.

Anàlisi conjunta de les tres infeccions

Comparant la gravetat de les tres malalties, s'observa que en la temporada 2022-23, la COVID-19 va presentar més gravetat que la grip i el VRS, pel que fa a letalitat. L'admissió en UCI i la ventilació mecànica va ser més gran en els hospitalitzats per VRS que en els de grip i COVID-19.

En comparar la gravetat en pacients de 80 o més anys, va observar-se una letalitat de l'11% entre les persones hospitalitzades per COVID-19 i per infecció de VRS, i del 8% pels hospitalitzats per grip.

Més informació

[Font: ISCIII. 14/12/2023]

[Foto: kjpargeter / Antecedentes medicos en 3d con células del virus covid 19. Foto gratis / Licencia de Freepik]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19