Categories: COVID-19, Epidemiologia

Radiografia de la circulació i evolució genètica del coronavirus a Espanya

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut de Salut Carlos III (ISCIII), com a coordinador de la Xarxa Nacional de Laboratoris Espanyols de Seqüenciació Genòmica de SARS-CoV-2 (RELECOV), ha donat a conèixer un informe en què s'analitza l'evolució de la circulació del virus entre l'octubre de 2022 i l'octubre de 2023.

La Xarxa RELEVOC està formada per 49 laboratoris distribuïts per totes les comunitats autònomes, coordinats pel Centre Nacional de Microbiologia de l'ISCIII, i du des de 2021 fent la seqüenciació genòmica, l'estudi i la vigilància del SARS-CoV-2 a Espanya.

La tasca que du a terme RELECOV és fonamental, ja que permet obtenir un coneixement clau per seguir el comportament i evolució del coronavirus, donar suport al seu estudi epidemiològic i, entre altres qüestions, com el virus evoluciona i s'adapta, optimitzar el desenvolupament de vacunes.

Durant l'any d'estudi que mostra aquest informe, s'han caracteritzat més de 47.000 virus SARS-CoV-2, fet que ha permès conèixer el seu genoma i dur a terme el seguiment de la circulació de la variant òmicron i dels seus diversos llinatges i subllinatges, que han anat sorgint a conseqüència dels canvis genètics que contínuament experimenta el virus. 

Tots els llinatges i subllinatges detectats són descendents de la variant òmicron que, a partir de 2022, va fer-se predominant a Espanya. 

Més informació

Accedeix aquí a la nota de premsa de l'ISCIII.

Consulta aquí l'informe complet «Análisis anual de circulación de SARS-CoV-2 en España por RELECOV: Evaluación de linajes en seguimiento y posibles linajes emergentes».

[Font: ISCIII. 22/01/2024]

[Foto: CSIC]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19