Categoria: Formació continuada

Inauguració de la Primera Jornada del Pacient Actiu de les Illes Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha inaugurat a l'Hospital Son Llàtzer la I Jornada del Pacient Actiu de les Illes Balears, en la qual han participat unes 150 persones.

Aquesta jornada té com a finalitat donar a conèixer el Programa del pacient actiu als professionals de la salut, als pacients i a les associacions de pacients amb malalties cròniques.

L'acte ha tingut lloc simultàniament a l'Hospital Son Llàtzer, a l'Hospital General Mateu Orfila, a l'Hospital Can Misses i a l'Hospital de Formentera.

Què és el Programa del pacient actiu i a qui va dirigit

El model del pacient actiu pretén oferir al ciutadà les eines necessàries perquè pugui prendre decisions respecte de la seva salut, més enllà de la malaltia, aportant coneixements i promocionant al mateix temps les actituds i les habilitats adequades per aplicar-les a la pràctica. Els pacients apoderats són capaços de prendre decisions informades sobre el tractament de la malaltia, considerar distintes opcions per gestionar-ne les condicions i promoure la salut pròpia, implicant en el suport els cuidadors.

El Programa del pacient actiu va dirigit als pacients amb problemes de salut crònics, als seus familiars i als cuidadors que vulguin compartir el procés de la malaltia i adquirir coneixements i habilitats per augmentar l'autonomia i aconseguir més efectivitat en l'autocura.

El Programa defineix tres nivells de formació: la que reben els professionals, la dirigida als pacients actius —que lideren grups d'altres pacients— i l'orientada als altres pacients. Un pacient actiu que dona formació a iguals pot aconseguir motivar i capacitar altres pacients amb més impacte, perquè parteix de la vivència i la situació pròpies, que comparteix amb altres persones que es poden beneficiar del coneixement i de l'experiència del pacient actiu.

Els professionals de la salut són una peça clau per formar, reforçar i acompanyar els nous pacients actius que ja han adquirit els coneixements i les aptituds que permeten ajudar els altres, però que necessiten una formació extra en altres habilitats, com ara la comunicació, l'assertivitat o el lideratge en el tracte de grups. És el cas, per exemple, d'una persona amb diabetis que du una bomba d'insulina i que n'ha adquirit un maneig eficaç; si esdevé pacient actiu, l'experiència que comparteixi serà més intensa per als altres pacients.

Les malalties cròniques suposen més del 50 % de l'activitat d'hospitalització i gairebé el 80 % de les consultes a l'atenció primària

És important destacar que, segons dades d'activitat d'hospitals difoses pel Sistema Nacional de Salut basades en registres de l'any 2011, les malalties cròniques més prevalents suposen més del 50 % de l'activitat d'hospitalització. A més, aproximadament el 80 % de les consultes a l'atenció primària es dediquen a l'atenció de processos crònics.

Cal tenir en compte que alguns factors —com ara l'augment de l'esperança de vida i, en conseqüència, l'envelliment de la població— han incrementat el nombre de persones que desenvolupen malalties cròniques. No obstant això, aquestes són en gran mesura prevenibles i en molts casos és possible reduir el nombre de morts prematures i la pèrdua de qualitat de vida.

Deixar d'orientar-se cap a la malaltia i posar la mirada en la persona

Actualment, la majoria dels sistemes sanitaris estan orientats a les malalties i no a les necessitats de les persones que les pateixen. El model d'atenció actual genera als ciutadans més dependència del sistema sanitari, cosa que els dificulta la presa de decisions respecte de la salut pròpia.

Cal fer un abordatge integral que prengui en consideració les creences, els valors, les emocions, la fase d'afrontament, etc., dels pacients. En aquest sentit, són cada vegada més conscients del potencial que tenen per controlar, modificar o desenvolupar comportaments i estils de vida saludables amb la finalitat de reduir les probabilitats de patir una malaltia o, en cas de patir-la, d'obtenir més qualitat de vida gràcies a l'adquisició d'habilitats i/o hàbits saludables.

[Font: Servei de Salut de les Illes Balears. 07/04/2017]

[Fotos: IB-Salut]

Notícies relacionades a Infosalut
*09/05/2018 - El Programa Pacient Actiu ja compta amb quaranta pacients que imparteixen formació entre iguals.
*27/02/2018 - L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera engega el Programa Pacient Actiu.
*09/02/2018 - El programa Pacient Actiu inicia els tallers de diabetis i malaltia pulmonar obstructiva crònica.
*20/12/2017 - L'Àrea de Salut de Menorca organitza la I Jornada de Pacient Actiu.
*23/06/2017 - Agraïment per la seva implicació al primer grup d'onze pacients actius formadors.
*02/06/2017 - Resum de la I Jornada Pacient Actiu de les Illes Balears.
*21/03/2017 - I Jornada Pacient Actiu de les Illes Balears.