Categoria: Farmacovigilància

Comunicat de l'AEMPS sobre el midó hidroxietílic (HEA)

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut, a través de la Direcció General de Planificació, Avaluació i Farmàcia, informa que l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha emès un comunicat sobre la finalització d'una nova revisió del balanç benefici-risc de les solucions de midó hidroxietílic, en la qual es decideix mantenir aquests productes comercialitzats a la Unió Europea sota un sistema d'accés controlat. Només se subministraran en els centres en què els professionals hagin participat en un programa específic d'informació que s'engegarà al llarg dels propers mesos.

El midó hidroxietílic (HEA) és un expansor plasmàtic colidal, indicat per al tractament de la hipovolèmia causada per hemorràgia aguda quan no sigui suficient el tractament només amb cristaloides.

Aquestes noves mesures s'establiran i es comunicaran pròximament.

L'AEMPS recomana als professionals sanitaris:

  • No emprar solucions d'HEA en pacients amb sèpsies, pacients en estat crític o en cremats, a causa d'un major risc d'insuficiència renal greu i una major mortalitat.
  • Utilitzar aquestes solucions només en cas d'hipovolèmia deguda a hemorràgia aguda, quan el tractament amb cristaloides no sigui suficient, amb la dosi eficaç més baixa possible (inferior a 30 ml/kg/dia), durant un màxim de 24 hores i vigilant la funció renal durant almenys 90 dies.

Per a més informació, podeu consultar la pàgina web de l'AEMPS.

És important notificar totes les sospites de reaccions adverses a través d'aquest del formulari electrònic disponible en aquesta pàgina web.

[Font: Conselleria de Salut. Direcció General de Planificació, Avaluació i Farmàcia. 05/09/2018

[Foto: Banc de Sang i Teixits]

Notícies relacionades a Infosalut
*17/01/2018 - Es recomana la suspensió de comercialització dels medicaments amb midó hidroxietílic.