Categoria: Estudis i projectes

Infermeres de Manacor presenten els seus treballs en el WoCoVA 2018

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

6563Infermeres de l'Hospital de Manacor van presentar els seus treballs en el 5th World Congress on Vascular Access (WoCoVa), que es va celebrar a Copenhaguen (Dinamarca) del 20 al 22 de juny de 2018.

El WoCoVa és una trobada multidisciplinària bianual, dirigida a professionals especialistes en l'accés vascular. Enguany va comptar amb la participació de més de 1.000 especialistes amb representació de 51 països, essent Espanya, la segona més nombrosa després dels Estats Units.

En aquesta edició el lema del congrés va ser “Patients first” (Pacients primer) i el focus d'atenció es va centrar en els problemes globals d'accés vascular dels pacients des de la visió multidisciplinària, mitjançant els avenços tecnològics i practiques basades en l'evidència per donar solució a aquesta problemàtica de salut. Aquesta trobada va facilitar l'oportunitat d'establir xarxes de treball i sinergies amb professionals de tot el món a partir d'una aplicació mòbil que va connectar tots els assistents.

Es van presentar tres estudis liderats per infermeres de l'Hospital de Manacor que van ser defensats per Miguel Ángel Rodríguez Calero, coordinador d'investigació del Servei de Salut; Ian Blanco Mavillard, infermera referent d'investigació; i Juan José Martínez Moreno, infermer assistencial, i en els quals participen professionals assistencials del mateix centre, de l'Imperial College de Londres, de l'Hospital Sant Joan de Deu de Palma, del 061 de Mallorca, de la Universitat de les Illes Balears i de la Universitat de Màlaga.

El primer treball, amb el títol "Peripheral venous catheter-related infections in a reference hospital in Spain: Preliminary results of a cros-sectional study", va ser realitzat pel grup d'investigació PREBACP, format per Ian Blanco Mavillard, Enrique Castro Sánchez, Cynthia Sánchez Rojas, Miquel Bennasar Veny, Luis Moreno Mejías, Javier Mesquida Riera, Miguel Ángel Rodríguez Calero, Gaizka Parra García i Joan de Pedro Gómez. Les infeccions del corrent sanguini relacionades amb catèters són esdeveniments catastròfics però prevenibles per als pacients. En els últims anys, està en auge la contribució dels catèters venosos perifèrics sobre aquestes infeccions i sobre els esdeveniments adversos associats al seu ús. Tanmateix, el seu paper en el nostre entorn encara no ha estat determinat de manera precisa. En aquest congrés es va presentar una anàlisi d'esdeveniments infecciosos relacionats amb el catèter venós perifèric a l'Hospital de Manacor, emmarcada dins d'una iniciativa més àmplia de millora sobre la qualitat de l'atenció sanitària en catèters perifèrics desenvolupada per l'estudi PREBACP a 5 hospitals públics.

El segon treball presentat, titulat "Defining difficult peripheral venous access in hospitalized patients. A cros-sectional study", va ser realitzat pel grup d'investigació PIVV2, format per Miguel Ángel Rodríguez Calero, Ismael Fernández Fernández, Catalina Matamalas Massanet, Luis Moreno Mejías, Luis Javier Molero Ballester, Joan Ernest De Pedro Gómez, José Miguel Morales Asencio i Ian Blanco Mavillard, en el qual han col·laborat més de 40 professionals de 8 hospitals públics del sistema nacional de salut. En aquest congrés es va presentar una anàlisi de la incidència de l'accés venós perifèric difícil (DPVA) en població general de pacients hospitalitzats de diferents entorns, a més de descriure les diferències entre el DPVA i la canulació venosa "no difícil" respecte a l'èxit del primer intent, el nombre de puncions, el temps fins a la canulació i el nombre de metges implicats.

Finalment, també es va fer una presentació en format vídeo, del treball titulat "The "finger in balloon" parallel in the echoguided difficult vein access cannulation", realitzat per Juan José Martínez Moreno Elena González Fierro, Antonio González Trujillo, Roberto Oyarbide Lasarte i Miguel Ángel Rodríguez Calero. L'objectiu del vídeo és explicar de manera fàcil i visual l'aplicabilitat de l'ecògraf per a la canalització de la via venosa difícil i la descripció d'un efecte ecogràfic freqüent en la canalització difícil. Aquest estudi està disponible en accés obert per a tots els professionals i la ciutadania en general a través de YouTube.

[Font: Hospital de Manacor]

[Foto: Hospital de Manacor]

Notícies relacionades a Infosalut
*09/07/2018 - Infermeres de Manacor participen en el WoCoVA 2018.