Categoria: Salut ambiental

La xarxa de 'Platges sense Fum' incorpora quatre nous espais

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les platges de Binissafúller (Sant Lluís), Cala Deià (Deià) la Colònia de Sant Pere (Artà) i Cala Millor (Sant Llorenç) s’han adherit a la xarxa de «Platges sense fum», impulsada per les conselleries de Salut i Consum i de Medi Ambient i Territori, i que té per objecte promoure els hàbits saludables i sensibilitzar la població sobre la importància de no deixar residus en els espais naturals. Així doncs, seran set les zones lliures de fum de la xarxa, ja que anteriorment s’hi van sumar Cala Estància (Palma), Cala Anguila (Manacor) i Sant Joan(Alcúdia).

Cal recordar que els efectes negatius de fumar són nombrosos i que el tabac és la causa directa de múltiples patologies com el càncer de pulmó, la malaltia pulmonar obstructiva crònica o malalties cardiovasculars, i és un agreujant d’altres malalties. Així, l’objectiu de la nova xarxa és ampliar els espais lliures de fum a la comunitat autònoma i que la població sigui conscient de la importància d’abandonar un hàbit perjudicial i d’adoptar un estil de vida saludable. Igualment, aquesta mesura evitarà el perill que suposen les llosques per als infants petits que juguen a l’arena, perquè se les poden empassar accidentalment.

La iniciativa és voluntària i els ajuntaments poden decidir quina part del litoral s’adhereix a la xarxa. Poden ser platges senceres o trams de platja, que seran llocs on no es podrà fumar. Després, hauran de vetlar perquè en aquests indrets no es fumi, si bé la policia local no podrà sancionar els fumadors, ja que no infringeixen cap normativa. La idea és conscienciar la població en positiu, apel·lant a la responsabilitat i al respecte i no a les normes o sancions.

La Conselleria de Medi Ambient i Territori destaca la repercussió positiva que la xarxa de «Platges sense fum» pot tenir en l’entorn natural, ja que les llosques són el residu més abundant de les escombraries marines, fins i tot per davant dels plàstics, i només en cal una per contaminar 8 litres d’aigua. A més a més, les substàncies que componen els cigarrets, com ara el quitrà, el plom, el mercuri, l’amoníac, la nicotina o l’arsènic, entre moltes altres, queden atrapades en el filtre, que no és biodegradable i que es pot torbar fins a deu anys a descompondre’s. D’aquesta manera, contaminen l’arena a través de la cendra polvoritzada i transportada per l’aire, l’aigua i les mateixes espècies marines. Cal recordar que s’han trobat llosques en els estómacs d’aus i tortugues.

L’article 22 de la Llei de residus i sòls contaminats, que parla sobre les mesures de prevenció, reutilització i disminució de la condició de perillositat dels residus, disposa que les administracions de les Illes Balears, en l’àmbit de les competències pròpies i a l’efecte d’assolir un major grau de prevenció en la generació dels residus, han d’adoptar, entre d’altres, la mesura següent: incorporar en les ordenances municipals instruments de prevenció i minimització de l’abandonament de residus a la costa, com ara les llosques dels cigarrets, els envasos, objectes oxidats i d’altres d’ús habitual a les platges.

A banda dels motius de salut i mediambientals, la xarxa de «Platges sense fum» vol millorar la convivència en la gestió de les platges, atès que les que estan brutes generen malestar en les famílies, sobretot si hi van amb infants, i des del punt de vista turístic cada vegada es valoren més les platges sense fum com a reclam d’un turisme familiar; a més, s’ha d’afegir que la brutor genera més despeses en neteja.

Sol·licitud formal, pàgina web i material gràfic

Aquesta mesura va acompanyada d’un material informatiu i gràfic que s’ha enviat a tots els ajuntaments de les Illes Balears per tal que puguin donar a conèixer la iniciativa a la població. Així mateix, hi ha una pàgina web, en la qual s’indiquen les platges adherides perquè la ciutadania sàpiga quines són. Els ajuntaments que s’hi vulguin sumar han de fer la sol·licitud a la Direcció General de Salut Pública i difondre-la des de la pàgina pròpia de l’ajuntament.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 15/08/2019]

[Foto: Barnimages / Umbrella in hand on a beach / CC0 1.0 Universal]

Què en diu la premsa
*15/08/2019 menorca.info - Binissafúller, entre las ‘playas sin humo’ de Balears.
*15/08/2019 ultimahora.es - Aumenta el número de ‘Playas sin humo’ de Baleares.
*15/08/2019 diariodemallorca.es - Cuatro nuevas playas se suman a la red 'Playas sin Humo' de Baleares.
*15/08/2019 noticiasmallorca.es - La red de 'Playas sin Humo' incorpora cuatro nuevo espacios.
*15/08/2019 mallorcadiario.com - Binissafúller, Cala Deià, la Colonia de Sant Pere y Cala Millor se suman a la red 'Playas sin Humo'.
*15/08/2019 canal4diario.com - Binissafúller, Cala Deià, la Colonia de Sant Pere y Cala Millor son ‘Playas sin Humo’.

Notícies relacionades a Infosalut
*30/04/2019 - Salut i Medi Ambient animen els ajuntaments costaners a adherir-se a la xarxa de platges sense fum.
*22/07/2019 - Tres arenals de Mallorca se sumen a la xarxa de platges sense fum.