Categoria: Ajudes

L'Acció Estratègica en Salut 2023 de l'ISCIII destina 144 milions per ajudes a contractes i projectes d'investigació biomèdica i sanitària

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

S'ha aprovat l'acord que autoritza la convocatòria 2023 de l'AES, que disposarà de més de 144 milions d'euros per al finançament de totes les convocatòries d'ajudes, projectes i contractes d'investigació en salut. Una quantitat que augmentarà amb convocatòries addicionals que es llançaran els mesos vinents.

La convocatòria aprovada suma un total de 144.266.898 euros per a 15 ajudes. Demà dimarts, dia 21, es farà una presentació pública per explicar el desenvolupament de l'AES 2023, que podrà veure's en directe i en obert des del canal de YouTube de l'ISCIII.

Característiques i novetats de l'AES 2023 

Entre les principals novetats en la convocatòria d'enguany es troba l'adaptació de l'AES a dues qüestions fonamentals per a la ciència espanyola: als principis DORA, una declaració internacional que demana una sèrie de canvis en com s'avalua la ciència, i a la modificació que va produir-se l'any passat en la Llei de la Ciència, que cerca consolidar un finançament creixent i progressiu; impulsar la contractació indefinida; millorar l'itinerari postdoctoral; promoure nous drets laborals per a joves; aconseguir més mobilitat professional; fomentar la transferència de coneixement; i garantir la igualtat de gènere.

A més, l'AES 2023 continua amb l'impuls a la creació de llocs de feina permanents vinculats als programes postdoctorals d'excel·lència, un camí que va iniciar-se fa uns anys amb els contractes Miguel Servet i que, enguany, s'estén als contractes Juan Rodés. També destaca la incorporació del certificat R3, al qual es fa referència en la reforma de la Llei de la Ciència, i la inclusió en l'AES de les particularitats geogràfiques d'organismes com el CSIC i el CIEMAT, que permet dues qüestions: promoure la participació dels i de les seves científiques en la ciència orientada al Sistema Nacional de Salut, i fomentar la possibilitat que els centres tecnològics d'àmbit estatal siguin entitats elegibles per a projectes d'investigació del seu àmbit. 

Juntament amb aquestes qüestions, s'afegeixen enguany noves línies d'investigació en salut, relacionades amb l'estudi de l'impacte social de les polítiques sanitàries, la innovació digital i la cronicitat, entre d'altres. Aquestes línies d'investigació s'afegeixen a les ja establertes pel Pla Estatal d'Investigació Científica i Tècnica i d'Innovació 2021-2023, entre les quals es troben la investigació en poblacions vulnerables, la reducció en desigualtats en salut, l'estudi dels determinants socials de la salut, les teràpies avançades i les malalties infeccioses.

Consulta aquí tot el detall de les ajudes a la nota de premsa de l'ISCIII.  

[Font: Ministeri de Ciència i Innovació. 14/03/2023]

[Foto: Ministeri de Ciència i Innovació]