Categoria: Premis

Sessió inaugural de la RAMIB del curs acadèmic 2024

Tipografia
 • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
 • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El passat 24 de gener, va tenir lloc en la seu de la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears la sessió inaugural del curs acadèmic 2024.

El doctor Joan Besalduch Vidal, president de la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears, va destacar el programa de sessions científiques i píndoles informatives, que tracten d'apropar diversos temes sanitaris a la societat així com l'ingrés del M. Il·ltre. Sr. Antonio Pareja Bezares.

Durant l'acte es va realitzar la lectura de la memòria acadèmica 2023 a càrrec del vicesecretari M. I. Sr. Sebastià Crespí Rotger que va substituir al secretari M. Il. Sr. Javier Cortés Bordoy, el qual no va poder assistir a l'acte per raons de força major. Aquesta memòria recull, entre altres punts, l'agraïment a totes les entitats i persones que col·laboren amb la corporació i la celebració de deu sessions de govern ordinàries i sis extraordinàries, així com l'ingrés de l'acadèmic numerari M. Il·ltre. Sr. Antonio Pareja Bezares.

Així mateix, va exposar els números de la revista de la Reial Acadèmia, Academic Journal of Health Sciences, la qual ha continuat creixent tant en difusió com en qualitat de la mà del seu director M. I. Sr. Angel Arturo López. La revista ocupa el primer lloc en el rànquing de publicacions de caràcter científic i sanitari de la plataforma universitària balear i és la primera revista balear en estar inclosa a JCR. El nombre total de descàrregues d'exemplars i articles de la revista sumen 747.366 al llarg de 2023. També va destacar els números de les visualitzacions de l'activitat acadèmica en el canal propi de youtube les quals ascendeixen a 47.053 en finalitzar l'any 2023.

Una vegada finalitzada la lectura de la memòria acadèmica el M. Il·ltre. Sr. Javier Garau Alemany va ser l’encarregat de pronunciar el discurs inaugural que va tenir per títol Calentamiento global y su impacto sobre la salud humana con especial énfasis en las enfermedades infecciosas emergentes y reemergentes.

DISTINCIONS CURS ACADÈMIC 2023

 • Concesió de la medalla Dr. Orfila: M. Il. Sr. Macià Tomàs Salvà
 • Acadèmics corresponents electes:

  • Dr. Pedro J. Tárraga López

  • Dr. Juan Escalas Taberner

 • Premi de la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears:
 • Premi Mateu Orfila, a la trajectòria de un professional de la salut. Dr. Carlos Ferret Sobral, a proposta de la Societat Balear de Ginecologia i Obstetrícia.
 • Cédula Fundacional 1788: Col·legi Oficial de Veterinaris de les Illes Balears, per la seva col·laboració continuada amb la Reial Acadèmia i per ajudar a donar difusió i visibilitat a totes les iniciatives i activitats acadèmiques.
 • PREMIS PATROCINATS:
  • Premi Prof. Jean Dausset a la millor tesi de Medicina i Ciències Afins, elaborada a les Illes Balears dins el curs acadèmic 2022. Títol: “Marcadores de inflamación y estrés oxidativo en la prevención y reversión de la obesidad y sus comorbilidades asociadas”. Margalida Monserrat Mesquida. Universitat de les Illes Balears, Palma.
  • Premi del Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears, per al millor estudi d’investigació en infermeria en qualsevol dels seus àmbits. Títol: “Efectividad de una intervención telefónica enfermera basada en la modificación de estilos de vida para el control de la glucemia en personas con prediabetes”. María Arias Fernández, Sergio Fresneda Genovard, Marina Carballo Torres, Manuela Abbate, Cristian Sánchez Rodríguez. Universitat de les Illes Balears, Palma.
  • Premi Hospital Quirónsalud PalmaPlanas, al millor estudi sobre les especialitats mèdiques. Títol: “Prevalencia de obesos metabólicamente sanos en población de Baleares aplicando dos criterios diferentes: variables asociadas”. José Ignacio Ramírez Manent, Maria Teófila Vicente Herrero, María Gordito Soler, Ignacio Ramirez Gallegos, Alberto Ramírez Gallegos, Marta Marina Arroyo, Pilar Tomás Gil. Escuela Universitaria ADEMA-UIB. Palma.

  • Premi del Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears, per al millor estudi d’investigació en l’àmbit de les ciències farmacèutiques. Títol: “Evaluación del impacto en la terapéutica de la inclusión de un farmacéutico en la Unidad de Cuidados Intensivos a través de sus intervenciones farmacéuticas”. Luis Pérez de Amezaga Tomás, Montserrat Vilanova Boltó. Hospital Universitari Son Llàtzer. Palma.

  • Premi ADEMA, per al millor estudi de recerca en salut bucal i nutrició. Título: “Influencia de la dieta mediterránea, actividad física y variables sociodemográficas en los valores de Body Surface Index y Waist Triglyceride Index y utilidad de estos indicadores en la predicción de riesgo cardiometabólico”. Alicia Julibert García, Carla Busquets Cortés, Estefanía García Ruiz, Pablo Estebala Alández, Isabel Pilar Soler Pocoví, José Ignacio Ramírez Manent. Escola Universitària ADEMA.

  • Premio Laboratorio Dr. Cortés, per a la millor publicació sobre Oncologia Ginecològica realitzada per professionals radicats a les Illes Balears. Título: “A hybrid approach: a safe option for surgical treatment of early-stage cervical cancerlogo docusalut 16”. Joana Amengual Vila, Anna Torrent Colomer.

[Font: Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears. 25/01/2024]

[Foto: Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears]