Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Contractacions d’emergència de subministrament a càrrec del Servei de Salut per valor de 2.575.000 €

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Govern s’ha donat per assabentat de les contractacions d’emergència de subministrament a càrrec del Servei de Salut per valor de 2.575.000 €.

Aquestes contractacions estan relacionades amb el tractament de la pandèmia a causa de la necessitat concreta de disposar de determinats serveis per mantenir una activitat sanitària assistencial correcta en la lluita contra la COVID-19.

Concretament, les contractacions d'emergència són les següents:

  • Subministrament de 500.000 equips de test d'antígens amb l'empresa Abbott Rapid Diagnostics Healthcare, SL, per l’import de 2.250.000,00 €.
  • Subministrament de 50.000 equips de test d'antígens amb l'empresa Roche Diagnostics SL, per l’import de 325.000 €.

La població diana d’aquestes proves diagnòstiques són pacients amb símptomes de menys de cinc dies. El Servei de Salut utilitza actualment aquests tipus de prova als centres de salut, a les urgències hospitalàries i extrahospitalàries i als cribratges poblacionals.

El test ràpid d’antígens permet diagnosticar el virus en pacients simptomàtics en els primers cinc dies d’infecció, quan la càrrega viral és més alta. És una eina diagnòstica molt útil, ja que el fet de disposar dels resultats en quinze minuts permet actuar amb més celeritat a l’hora de tallar la cadena de transmissió i frenar la transmissió comunitària del virus. Aquest test diagnòstic detecta els anomenats antígens, unes proteïnes específiques presents en el virus. Es fa introduint els escovillons via nasofaríngia (igual que les PCR) per extraure les mostres.

Amb la incorporació del test ràpid d’antígens, el Servei de Salut disposa actualment de tres tipus de proves diagnòstiques: les PCR, el test ràpid d’antígens i les proves serològiques. Mentre que la PCR i el test ràpid d’antígens detecten la càrrega viral, les serologies detecten la presència d’anticossos; és a dir, la reacció defensiva de l’organisme davant la infecció. Aquests darrers són els més indicats a l’hora de detectar si un pacient ha passat la malaltia.

Cal destacar que totes aquestes contractacions es financen a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de les Illes Balears autoritzat per la Comissió Europea. Aquesta redistribució de les ajudes europees s’emmarca en la decisió de la Unió Europea de flexibilitzar l’ús dels fons de cohesió per reforçar els sistemes sanitaris i la capacitat de resposta davant la crisi sanitària.

El passat mes de març el Consell de Govern va aprovar l'acord de mesures a adoptar en matèria de contractació pública a conseqüència de la declaració d'estat d'alarma per gestionar la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19. Això va suposar que a tots els contractes subscrits per l'Administració de la Comunitat Autònoma i el sector públic instrumental els fos aplicable la tramitació d'emergència.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 14/12/2020

[Foto: Infosalut / Dones passejant pel carrer / CC BY-NC-SA 4.0]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19