Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Es mantenen les mesures de protecció de nivell d’alerta 4 a totes les Illes

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha presidit la Mesa de Diàleg Social de les Illes Balears, per abordar l’actual situació derivada de la COVID-19. A la mesa també es trobava la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, que ha explicat que totes les Illes mantindran les mesures de protecció de nivell d’alerta 4, fins dia 1 de març.

Segons l’informe tècnic elaborat pel servei balear d’Epidemiologia les Illes Balears, les Illes han passat d’una IA14 de 712,2 casos/100.000h el passat 25 de gener, a una IA14 de 276 casos/100.000 a dia 9 de febrer. Tot i la millora del risc epidèmic, el risc encara es molt alt. En les darreres setmanes ha baixat el nombre diari de contagis, la incidència i també els darrers dies s’ha constatat un decreixement de la pressió hospitalària, especialment a Mallorca i Menorca, i amb menys mesura a Eivissa.

No obstant això, hi ha un indicador que obliga a ser extremadament prudents a l’hora de rebaixar mesures per evitar la propagació de la COVID-19: la taxa d’ocupació de llits de cures crítiques per casos de SARS-CoV-2. En el conjunt de l’arxipèlag, un 35,76% de les places d’UCI són ocupades per pacients COVID-19, quan el Ministeri de Sanitat ha fixat que a partir d’un 25% ocupació el nivell de risc és extremadament alt. Totes les Illes Balears superen aquesta proporció i només Menorca s’hi apropa amb un 27,78%. En el cas de Mallorca, tot i la millora experimentada els darrers dies, encara es situa en un 35,21% mentre que a Eivissa és d’un 40,35%.

D'altra banda el servei balear d’Epidemiologia adverteix de l'evolució de la presència de la variant britànica del virus perquè té un nivell de transmissió molt alt i ha situat les Balears com la segona comunitat autònoma amb més proporció d'aquesta variant a Espanya. Al conjunt de Balears se situaria ja en el 23% en la setmana epidemiològica 5/2021 (de l'1 al 7 de febrer) sent el màxim a Eivissa (33%) i Mallorca (14%).

Prórroga fins dia 1 de març

Per això, les mesures establertes al decret 6/2021 de la presidenta del passat 29 de gener i que eren vigents fins a aquest dissabte, es prorroguen fins a dia 1 de març, aquest dia inclòs.

La limitació de la llibertat de circulació es mantendrà entre les 22.00 i les 6.00 a totes les illes i també es mantendran les restriccions d'entrades i sortides a les illes d'Eivissa i Formentera.

Pel que fa a les reunions socials, a Menorca seguiran podent ser d'un màxim de 6 persones i dos nuclis de convivència, mentre que a les illes de Mallorca, Eivissa i Formentera estaran limitades a un únic nucli de convivència. Aquestes restriccions en les reunions continuen sent aplicables tant en espais interiors com en espais exteriors. i amb les excepcions ja previstes en l'anterior decret.

Modificacions que afecten l'illa de Mallorca

Activitats esportives d’intensitat baixa, piscines i entrenaments sense contacte físic

Es permetran les activitats esportives d'intensitat baixa dirigides en sala i les activitats d'intensitat baixa d'acadèmies de ball amb un màxim de 6 participants, els quals hauran de fer servir mascareta, i sempre que no se superi el 30 per cent de l'aforament de l'espai on es dugui a terme. Serà obligatori que les sales compleixin amb les condicions adequades de ventilació, i que es dugui a terme un registre dels participants. Les activitats esportives de baixa intensitat es varen regular a la Resolució de 2 de desembre de la Conselleria d’Afers Socials (ioga, meditació, Pilates, hipopressius, entre d’altres).

També es citen activitats sobre piscines esportives cobertes, i sobre esports d’equip i contacte.

Es mantenen les restriccions a la restauració

D’altra banda, la Mesa de Diàleg Social ha acordat ratificar la situació de tancament total dels establiments de restauració per a les Illes de Mallorca, Eivissa i Formentera, que es troben en nivell 4, amb mesures de reforç a causa de la pressió hospitalària, i de tancament parcial (interiors) a Menorca, que es troba en nivell 4, seguint els criteris sanitaris.

Altres aspectes a contemplar a Mallorca

Així mateix, a Mallorca, també hi trobam altres aspectes, com l’activitat cultural, la reobertura escalonada del sector del comerç a Mallorca, el Pla d’acompanyament d’ajudes a empreses afectades per la COVID.

Modificacions que afecten totes les illes

Activitats extraescolars i cursos d’aptitud professional per a conductors

[Font: Presidència de Govern. 11/02/2021]

[Foto: Infosalut / Gent passejant pel carrer / CC BY-NC-SA 4.0]

Què en diu la premsa
*12/02/2021 periodicodeibiza.es - El Govern confirma que las Pitiusas seguirán en nivel 4 reforzado dos semanas más.

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19