Vuit de cada deu espanyols asseguren que es vacunarien del coronavirus si això ajudés a protegir els seus majors.
Aquest és un dels nous resultats que llança l'estudi d'evolució de la percepció social d'aspectes científics de la COVID-19, que ha realitzat la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), dependent del Ministeri de Ciència i Innovació.
L'estudi, que mesura les actituds cap a la vacunació a Espanya, analitza les dades recopilades de dues enquestes més específiques sobre aspectes científics de la COVID-19, en la qual van participar 4.208 persones a través d'entrevista telefònica. La primera ronda es va realitzar entre el 25 de juny i el 15 de juliol i la segona entre el 4 i el 22 de gener. Així mateix, incorpora dades de la 10a enquesta de percepció social de la ciència i la tecnologia, realitzada entre el 15 de juliol i el 19 d'octubre de 2020 a 7.953 persones de manera presencial.
La població amb un major rebuig a la vacuna se situa per sota del 10%, quan a l'octubre aquesta xifra aconseguia el 32%. Entre els factors que influeixen en la reticència a la vacunació destaca la confiança en el sistema sanitari i estar d'acord amb les teories de la conspiració. Al gener, aquests dos factors van augmentar la seva importància a l'hora d'explicar la reticència vacunal respecte a juliol de 2020. De fet, el debat anti-vacunes de finals d'estiu va augmentar els dubtes i la reticència cap a la vacunació entre la població espanyola.
D'altra banda, el 61% dels espanyols confia que els assessors científics i metges nacionals saben quines són les millors mesures per a enfrontar la pandèmia, enfront del 23% que mostra una baixa confiança en ells.
A més, un de cada quatre espanyols assegura haver passat dificultats financeres a conseqüència de la pandèmia. L'estudi també revela que a la meitat de la població (50%) el preocupa, fonamentalment, els efectes sobre la salut d'aquesta crisi, mentre que al 14% li inquieta principalment els efectes sobre l'economia i l'ocupació, i al 35% el preocupen tots dos efectes per igual.
Finalment, cal destacar que un 95% de la població espanyola utilitza la màscara quan surt al carrer, però tan sols el 53% assegura que practica permanentment el distanciament social.
[Font: Ministeri de Ciència i Innovació. 19/02/2021]
[Foto: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera]