Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Vacuna COVID: Telèfon específic a les persones sense targeta sanitària

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Salut de les Illes Balears habilitarà aquesta setmana un número de telèfon per resoldre incidències i dubtes de tipus administratiu i facilitar l’accés a la vacuna a les persones residents a l’arxipèlag que, per qualque motiu, no disposin de la targeta sanitària.

L’objectiu és garantir l’accés universal a aquesta prestació sanitària pública i gratuïta a totes les persones, independentment de quina sigui la seva situació administrativa.

Així ho van donar a conèixer la directora general de Salut Pública i Participació, Maria Antònia Font, i la directora assistencial del Servei de Salut de les Illes Balears, Eugènia Carandell, durant una roda de premsa per fer balanç dels darrers set dies i avançar la tasca que es durà a terme la propera setmana en el marc del Pla de Vacunació.

Tal com van explicar, a partir del dia 8 el Servei de Salut de les Illes Balears podrà vacunar prop de 800 persones diàries al poliesportiu Germans Escales de Palma, on es posaran en marxa 7 línies de vacunació, cadascuna amb capacitat per atendre més d’un centenar de persones al dia.

Així doncs, el Germans Escales s’afegirà a Son Dureta com a centre de vacunació massiva i en aquesta infraestructura, que disposarà de 7 línies, es podran vacunar 5.600 persones per setmana. En total, hi fan feina per torns 70 professionals sanitaris. Estarà operatiu de 8.00 a 20.00 h, de dilluns a diumenge, amb alguna línia oberta fins a les 22.00 hores per facilitar-ne l’accessibilitat.

Aquestes 7 línies són ampliables a 14, la qual cosa permetrà adaptar el ritme de vacunació si augmenta el volum de vacunes que arriben. Es podrien posar així 3.500 vacunes diàries i 24.500 setmanals.

Vacunes i col·lectius que es vacunaran

Pel que fa a l’arribada de vacunes, durant la setmana del 8 de març està previst rebre 23.630 dosis, 13.100 de les quals són d’AstraZeneca i 10.530 són de Pfizer.

Aquestes vacunes permetran continuar avançant d’acord amb el Pla de Vacunació. Així, aquest cap de setmana, a Mallorca, els centres de salut obriran específicament per vacunar els majors de 90 anys, atès que al llarg d’aquesta setmana ja s’ha vacunat població de més de 95.

A més, a partir de dilluns, dia 8, en el Germans Escales es continuarà vacunant persones citades a través de la central Infovacunes. Es preveu citar ciutadans dels col·lectius de les forces i cossos de seguretat i d’emergències, que inclouen Guàrdia Civil, Policia Nacional i Local, bombers, tècnics de les forces i cossos de seguretat, professionals de protecció civil, d’emergències i de les Forces Armades (concretament els militars que fan rastreig a la Central Covid).

També es vacunaran docents i personal d’educació primària, secundària i educació especial. En aquest grup s’inclouen tant docents com altres professionals que atenen l’alumnat.

Igualment, s’immunitzarà professionals sanitaris del grup 3B (podòlegs, veterinaris, odontòlegs...).

El Servei de Salut té previst habilitar aquesta setmana un número de telèfon al qual podran telefonar les persones que pel motiu que sigui no disposin de targeta sanitària o les que hagin patit qualsevol tipus d’incidència amb la targeta. Cal assenyalar que la vacuna és una prestació pública universal, de caràcter gratuït, i l’objectiu és que tota la població hi pugui accedir en les mateixes condicions.

Balanç d’activitat

Fins a hores d’ara, s’han administrat 77.260 dosis (el 77 % de les dosi rebudes), 53.402 de les quals s’han administrat com a primera dosi i 23.810 com a segona dosi i, per tant, en aquest darrer cas les persones ja estan immunitzades.

Vacunes posades per illes

  • Mallorca: 63.212 vacunes administrades (44.118 primera dosi)
  • Menorca: 6.035 vacunes administrades (3.855 primera dosi)
  • Eivissa: 7.631 vacunes administrades (5.177primera dosi)
  • Formentera: 382 vacunes administrades (252 primera dosi)

Residències

En aquests moments ja ha acabat la vacunació de la segona dosi a usuaris i professionals de residències de gent gran i persones amb discapacitat. En total, s’han immunitzat 4.876 usuaris i 4.577 treballadors de residències de gent gran i discapacitat a les Illes Balears.

Sanitaris

Així mateix, ha finalitzat la vacunació dels professionals sanitaris de primera línia covid. Fins ara, s’han administrat 15.099 dosis (8.447 corresponen a primera dosi i 6.652 corresponen a segona dosi). Actualment, el 80 % del conjunt dels treballadors del Servei de Salut han rebut la primera dosi.

També s’han administrat 20.354 vacunes a la resta de professionals de la sanitat, 13.171 de les quals corresponen a primera dosi i 7.183, a segona dosi.

Grans dependents

El tercer gran grup al qual es vacuna és el dels grans dependents, un 70 % dels quals ja ha rebut la primera dosi. Se’ls n’han administrat 3.530 dosis.

També s’han vacunat 1.400 cuidadors de grans dependents en els centres de salut.

Centres de dia

La setmana passada es va iniciar la vacunació de majors de 80 anys adscrits a un centre de dia amb un grau de dependència reconegut lleu, així com els treballadors d’aquest centres.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 05/03/2021]

[Foto: Bicanski / Girl with mobile / Public domain (CC0) ]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19