Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

S´amplien horaris i aforaments en determinades activitats a Eivissa

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Govern extraordinari que tendrà lloc avui, dia 23, revisarà els nivells d’alerta sanitària corresponents a cadascuna de les Illes. A més de endarrerir el toc de queda de les 22.00 hores a les 23.00 hores a tota la comunitat, en el cas concret d’Eivissa, atesa l’estabilització de la situació epidemiològica, es flexibilitzen mesures que afecten aforaments i horaris de diverses activitats.

Entre aquestes mesures, la restauració i la comercial, tot dins el nivell 2. Els canvis vinculats als nivells seran vigents a partir de dissabte i fins el 8 de maig, ambdós inclosos, i el toc de queda, per decret de presidenta, també entra en vigor dissabte.

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, s’ha reunit avui amb el president del consell d’Eivissa, Vicent Marí, i els batles de l’illa per avaluar la situació epidemiològica i assistencial, per fer un seguiment de les mesures que s’han aplicat fins ara i per concretar i aclarir les mesures que estaran vigents a partir de dilluns durant 15 dies.

Segons les dades del Servei d’Epidemiologia de la Direcció General de Salut Pública i Participació, a Eivissa s'han notificat 83 casos confirmats en els últims 14 dies. La incidència acumulada a 14 dies (IA14) se situa en 54,7 casos per cent mil i la incidència acumulada a 7 dies (IA7) és de 25,03 casos per cent mil, el que correspondria a un nivell de risc mitjà per a aquests paràmetres en l'illa. Aquests valors es troben per davall de la mitjana per al conjunt de les Illes, que tenen una IA14 de 62,8 i una IA7 de 29,2 per cent mil.

La IA14 en majors de 64 anys se situa en 15,7 casos per cent mil, està estabilitzada des de fa més de dues setmanes, i suposa nivells de "Nova Normalitat" per a aquest indicador.

El nombre reproductiu instantani, que mostra la velocitat de propagació, és de 0,92 i el "Potencial de Creixement epidèmic" (EPG) és de 50,2. El percentatge de positivitat en proves PDIA a 7 dies està en 2,04 % i assenyalaria un escenari de "Nova Normalitat" per a aquest indicador.

Per tot això, i seguint el pla d’una desescalada lenta i segura per evitar augments sobtats de contagis que poden posar en risc la salut dels ciutadans, així com comprometre el procés de vacunació, es proposarà al Consell de Govern extraordinari d'avui, divendres, mantenir el nivell d’alerta sanitària 2 i introduir modificacions que afecten diversos sectors de la manera que s’indica tot seguit:

Reunions familiars i socials

Tret dels supòsits en què s’estableixi expressament una altra cosa, les reunions de caràcter familiar o social que es duguin a terme en espais interiors públics o privats queden limitades a la participació d’un màxim de 6 persones, provinents d’un màxim de dos nuclis de convivència i a un màxim de 6 persones sense limitacions de nuclis de procedència a espais exteriors. Tenen la consideració de reunions familiars o socials les celebracions d’aniversaris. Es recomana que a les reunions socials en espais exteriors es limiti el número d’unitats de convivència participants, així com espaiar i reduir les reunions socials amb diferents unitats de convivència en el temps. En el cas de la restauració les restriccions són diferents i es detallen a continuació.

Restauració

Els espais interiors de bars, cafeteries i restaurants segueixen tancats. Els espais exteriors, es poden fer servir al 100 % de la capacitat; les taules poden ser, com a màxim, de 4 persones i es recomana limitar el número de nuclis. Els establiments poden obrir fins les 17.00 hores de cada dia i de les 20.00 a les 22.30 hores excepte els divendres, dissabtes i diumenges, quan es manté el tancament a les 17.hores.

Comerç

A Eivissa s’amplia fins les 21.00 hores l’horari d’obertura i els aforaments es mantenen com estaven, és a dir, al 75 %. L’aforament a centres comercials i grans superfícies és del 50 %.

Esdeveniments esportius

Resta prohibit el consum d’aliments i begudes per part del públic, excepte a la zona de bar que hi pugui haver a les instal·lacions, activitat que s’ha de dur a terme d'acord amb la normativa aplicable a les activitats de restauració.

A les competicions d’àmbit estatal es podrà augmentar el numero límit de persones assistents, mantenint els percentatges establerts, exclusivament en les fases finals de la competició o play-off, prèvia autorització per part de la Direcció General de Salut Pública.

Esport federat

Es permeten les competicions esportives federades d’equip i contacte a partir dels 6 anys.

Pràctica esportiva

Les sales d'activitats dirigides poden romandre obertes al públic, amb una reducció de la capacitat al 30 % de la cabuda màxima autoritzada habitual, i es permet ara la presència simultània a la mateixa sala d'un grup de màxim 15 persones en el cas d'activitats d'intensitat baixa o d'un grup de màxim 6 persones en el cas d'activitats d'intensitat alta. En tot cas, és obligatori l'ús de la mascareta, tant per al personal monitor com per a qui du a terme l'activitat esportiva.

Clubs de gent gran

S’amplien a 10 persones màxim les activitats dirigides a l’interior i a 15 en el exterior, sempre respectant un 50 % màxim d’aforament.

Locals de joc i apostes

Es permet l’ús dels espais interiors al 30 %, però sense activitat de restauració a l’interior. El tancament dels locals no pot excedir de les 17.00 hores. S’ha d'assegurar la ventilació correcta i hi ha d'haver mesuradors de CO2 en llocs visibles.

Platges

Els grups han de ser d’un màxim de 6 persones i es recomana limitar les unitats de convivència.

Atraccions de fira

Les atraccions es poden habilitar en grups de màxim tres, i hi ha d'haver una distància mínima de 25 metres entre grups d'atraccions. En cas que les atraccions siguin d'ús exclusivament individual (un usuari per viatge), no es comptabilitzen en el còmput total d'atraccions. Tampoc no resten sotmeses a aquestes limitacions de distàncies i agrupacions, aquelles atraccions i parades que facin servir com establiment d’atenció al públic un vehicle remolc (xurreries, casetes de tir i anàlegs, tómboles).

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 22/04/2021]

[Foto: Infosalut / Gent passejant pel carrer / CC BY-NC-SA 4.0]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19