Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

El Servei de Microbiologia de Son Espases informa sobre variants del SARS-CoV-2

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat de Genòmica Microbiana del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Son Espases ha detectat dos casos d’una variant nova del SARS-CoV-2 en la darrera tanda de seqüenciació, corresponent a la quarta setmana d’abril i primera de maig, en la qual s’han analitzat 70 casos.

Els resultats s’han comunicat a la Direcció General de Salut Pública i Participació i al Centre Nacional de Microbiologia.

Dels 70 casos analitzats, 56 pertanyen a la variant britànica, que continua sent la predominant en el conjunt de les Illes Balears, amb un 80 %. Tretze dels catorze casos seqüenciats presenten la mutació E484K, que determina una certa disminució de l’eficàcia de les vacunes disponibles. L’altra variant detectada no es considera de rellevància.

Dels 13 casos esmentats, per primera vegada hi ha 2 casos de la VOC 1.621, colombiana. Han estat detectats a Mallorca. La resta són variants ja detectades anteriorment. En concret, hi ha 5 casos de la variant brasilera (P1) -3 a Mallorca i 2 a Eivissa-; 3 casos de la nigeriana (B.1.525), tots a Mallorca, i 3 casos de la variant novaiorquesa (B.1.526), també tots a Mallorca. Fins ara, no s’han trobat casos de la variant de l’Índia.

Des de l’inici de la pandèmia, la Unitat de Genòmica Microbiana del Servei de Microbiologia de Son Espases ha seqüenciat el genoma de més de 1.200 casos de COVID-19 a les Illes Balears.

Es tracta d’uns dels centres de l’Estat que més mostres del SARS-CoV-2 ha seqüenciat, molt per sobre de les recomanacions del Ministeri de Sanitat i del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC).

 [Font: Conselleria de Salut i Consum. 15/05/2021]

[Foto: NIAID / MERS Coronavirus Particles / CC-by-sa-3.0 de]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19