Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Les persones amb símptomes compatibles amb la COVID-19 ja poden demanar cita per a una prova diagnòstica a través de BitCita

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Ja no és necessari telefonar a InfoCOVID, línia telefònica la qual continuarà oferint servei per la resolució de dubtes i per a altres funcions específiques. D’aquesta manera s’agilitza el sistema per a sol·licitar una prova diagnòstica per part dels usuaris, com ja es fa des de la setmana passada amb la gestió dels contactes estrets.

Ambdues accions, la sol·licitud de prova diagnòstica i la gestió de contactes estrets, s’han de fer mitjançant el recurs d'autorastreig en línia, que dóna accés a BitCita.

Priorització de les persones vulnerables en el cas del rastreig a contactes estrets asimptomàtics

A partir d’ara es prioritza a les persones vulnerables en el cas del rastreig a contactes estrets asimptomàtics. En aquests casos, només es farà una prova diagnòstica a les persones vulnerables (més de 70 anys, embarassades i professionals sanitaris i sociosanitaris) i a qui conviu amb una persona diagnosticada de COVID-19. Aquestes persones hauran de demanar cita per fer-se la prova diagnòstica entre el tercer i el cinquè dia després de la data del darrer contacte amb la persona que hagi donat positiu.

Les persones asimptomàtiques que hagin estat contacte estret, que estiguin vacunades amb pauta completa i que no formin part d’aquests grups no hauran de fer quarantena, però hauran d’extremar les precaucions durant el període de 10 dies després del darrer contacte amb el cas confirmat, limitant les activitats a les essencials, reduint el màxim possible les interaccions socials i complint amb rigor les mesures de prevenció dels contagis (distància de seguretat, higiene de mans, ús de mascareta i ventilació dels espais tancats). A més, hauran de vigilar amb atenció el desenvolupament de símptomes compatibles amb la malaltia.

Les persones asimptomàtiques que hagin estat contacte estret, que no estiguin vacunades i que no formin part dels grups abans esmentats, hauran de fer quarantena durant 7 dies des del darrer contacte amb el positiu i vigilar l’aparició de símptomes fins 3 dies després de la finalització de la quarantena. Si hi apareixen, hauran de demanar cita per a una prova diagnòstica.

Següents passes

Durant els darrers dies, s’ha arribat gairebé als 4.000 positius per COVID-19 a les Illes Balears. Això ha fet que les telefonades a InfoCOVID s’hagin multiplicat i superat les 20.000 diàries.

Per tal motiu, els procediments es continuaran agilitzant. Al llarg dels pròxims dies entraran en funcionament nous protocols que permetran tramitar baixes laborals per via telemàtica a les persones contagiades que la necessitin, sense necessitat d’entrar en contacte amb el centre de salut.

D’una altra banda, les oficines de farmàcia també podran comunicar i confirmar els casos positius al Servei de Salut.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 06/01/2022]

[Foto: CS Arquitecte Bennàssar]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19