Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Salut coordina el trasllat amb avió d'un pacient amb COVID-19 i oxigenació extracorpòria

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El pacient és un home de 60 anys amb COVID-19 i pneumònia bilateral ha estat traslladat de l'Hospital Mateu Orfila a l'Hospital Universitari Son Espases amb un equip mèdic multidisciplinari d'ECMO (sistema de ventilació per membrana extracorpòria) format per un intensivista, un perfusionista i un cirurgià vascular de Son Espases, a més d'un metge i un infermer del 061.

El dispositiu, que es va activar a les 15 h de dimecres, 2 de març, va estar coordinat des de la Central de Coordinació del SAMU 061 de les Illes Balears i es va dur a terme en dues fases: en la primera, l'equip que havia de sotmetre al pacient a la tècnica ECMO es va traslladar de Mallorca a Menorca amb l'avió ambulància del SAMU 061; una vegada a Menorca, es va activar una ambulància per a casos de COVID-19. Després d'estabilitzar el pacient, es va iniciar la segona fase traslladant-lo del Mateu Orfila a Son Espases

Per recollir-lo a l'aeroport de Son Sant Joan es va activar una ambulància per a casos de COVID-19 i l'equip Delta del 061 com a suport logístic dels equips assistencials. A les 4 h del dijous 3 de març, el pacient arribava a Son Espases en una situació estable.

Els pulmons del pacient en qüestió no responien a la ventilació mecànica a causa de la COVID-19 i a la pneumònia. No obstant això, ha pogut ser traslladat gràcies a l'ECMO, una tècnica complexa que dóna assistència cardíaca i respiratòria (substitueix la funció dels pulmons i del cor en l'oxigenació de la sang) als pacients que tenen aquests òrgans greument afectats i que no poden desenvolupar una funció normal per si mateixos, i amb l'ECMO es pot assegurar durant dies o setmanes l'oxigenació de la sang. La tècnica consisteix a introduir una cànula a través d'una vena central (la femoral o la jugular) i una altra en una via arterial (habitualment la caròtida, en infants) o en venosa central (la femoral o la jugular) per establir un circuit d'entrada i sortida de la sang, que posteriorment és impulsada per una bomba i passada per un aparell que l'oxigena abans d'introduir-la una altra vegada en l'organisme.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 03/03/2022]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19