Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

La campanya de vacunació conjunta contra la grip i la COVID-19 es va posar en marxa a les Balears el 16 d’octubre

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La campanya, que per primera vegada inclou fumadors i a infants d’entre 5 i 59 mesos, estarà disponible fins que finalitzi la temporada estacional de virus respiratoris.

El passat dia 11 d'octubre va presentar-se la campanya de vacunació conjunta de grip i covid per a la temporada 2023-2024, amb l’objectiu principal d’aconseguir un elevat nivell de cobertura en tots els col·lectius de risc d’ambdues vacunes.

La campanya va començar el dia 16 d’octubre, amb la vacunació a les persones institucionalitzades en residències, centres de dia i professionals sanitaris. Una setmana més tard, el dilluns 23 d’octubre, s’iniciarà la campanya per a la població general en els centres de salut, que s’allargarà fins que finalitzi la temporada estacional de virus respiratoris. La data d’inici de la vacunació de grip infantil s’ha fixat per al 3 de novembre.

Enguany la protecció antigripal incorpora algunes novetats, com la vacunació universal dels infants d’entre 6 i 59 mesos i la inclusió de les persones fumadores com a col·lectiu de risc.

Amb un pressupost de més de 3 milions d’euros, la Conselleria de Salut distribuirà 266.800 dosis contra la grip. De les darreres, 140.000 seran vaccins antigripals amb coadjuvant; 4.800 d’alta càrrega per a majors especialment vulnerables; 22.000 dosis d’intranasal per a infants d’entre 2 anys i 4 anys i 11 mesos, i 100.000 dosis de la vacuna tetravalent.

Vacunació conjunta grip i COVID-19

La campanya es dirigeix a totes les persones a partir dels 60 anys i als menors d’aquesta edat que tenen alguna de les condicions de risc establertes. Per als col·lectius considerats de risc, la vacunació de grip i COVID-19 es farà de forma conjunta en la mateixa cita al centre de salut, on se’ls administrarà una dosi de vacuna de grip i una dosi de vacuna de covid.

Es recomana la vacunació d’ambdós vaccins als grups de població següents:

  • Persones de 60 anys o més.
  • Persones de 5 anys o més, internes en centres de discapacitat i residències de majors, així com d’altres persones institucionalitzades de manera perllongada i residents en institucions tancades.
  • Menors de 60 anys amb condicions de risc com a diabetis, malalties cròniques cardiovasculars, neurològiques o respiratòries, malaltia renal, malaltia hepàtica crònica, amb inclusió d’alcoholisme crònic, malalties neuromusculars greus, immunosupressió, VIH, càncer, malaltia celíaca, malaltia inflamatòria crònica, etc.
  • Embarassades en qualsevol trimestre de gestació i dones durant el puerperi (fins als 6 mesos després del part i que no s’hagin vacunat durant l’embaràs).
  • Persones convivents amb les quals tenen un alt grau d’immunosupressió.
  • Personal de centres i establiments sanitaris i sociosanitaris públics i privats (tant sanitaris com no sanitaris).
  • Persones que treballen en serveis públics essencials, amb especial èmfasi en els subgrups següents: forces i cossos de seguretat de l’Estat, bombers i serveis de protecció civil.

Vacunació de la grip

A més dels grups anteriors, la campanya de grip d’aquesta temporada recomana per primera vegada la vacunació de la població infantil universal d’entre 6 i 59 mesos d’edat. També inclou, per primer cop, els fumadors entre la població diana, per mor de tenir un risc major de complicacions en cas de contagi.

D’altra banda, les indicacions recullen la recomanació de la vacunació de grip a persones d’entre 5 i 59 anys que presenten un major risc de complicacions derivades de la grip, estudiants en pràctiques en centres sanitaris i sociosanitaris i persones amb exposició laboral directa a animals.

Grip infantil

Les indicacions de la vacuna antigripal s’estenen per primera vegada a tots els infants sans d’entre 6 mesos i 4 anys i 11 mesos (6-59 mesos). Els infants pateixen de forma molt freqüent la grip, sovint de forma greu. De fet, són el grup que estan afectats de més infeccions gripals, ja que han tingut poc contacte amb els virus de la grip. A més, solen ser els principals difusors de la infecció gripal a la resta de la comunitat.

La vacunació en aquest grup d’edat proporciona a l’infant protecció individual i afavoreix la protecció familiar i comunitària perquè contribueix a disminuir el contagi a persones vulnerables del seu entorn i les protegeix indirectament.

La pauta de vacunació d’aquests infants sans serà d’una sola dosi. Per als més petits, des dels 6 mesos i fins als dos anys, s’administrarà el vaccí inactivat injectable. La vacuna antigripal intranasal és la preferent a partir dels 2 anys i fins als 4 anys i 11 mesos.

Cita prèvia en InfoSalut

La vacunació es durà a terme en els centres de salut i podrà sol·licitar-se cita en el telèfon d’InfoSalut: 971 22 00 00.

Cobertures vacunals

La cobertura vacunal de la campanya 2022/23 es va quedar en un 48%, molt per davall de l’aconseguida en la temporada anterior 2021/22, en què va arribar a vacunar-se de grip gairebé un 59% de la població balear. Per illes, Menorca únicament va arribar al 43,6% en la passada campanya, les Pitiüses es varen quedar en el 44%, mentre que Mallorca va escalar fins al 48%.

Més informació en aquest enllaç a l'espai del ciutadà de la web de la Conselleria.

[Font: Conselleria de Salut. 11/10/2023]

[Foto: Conselleria de Salut]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19